Ország-világ

2017.05.17. 22:11

Lemondott egy miniszterhelyettes Bulgáriában egy náci karlendítéses fotó miatt

Lemondott szerdán Pavel Tenev bolgár regionális fejlesztési miniszterhelyettes egy, közösségi internetes oldalakon és tömegtájékoztatási eszközökön terjedő, botrányt okozó fotó miatt, amelyen náci karlendítéssel tiszteleg a párizsi Grévin Múzeum egyik viaszfigurája, egy Wehrmacht-tiszt előtt.

"A kialakult feszültség rossz fényt vet a kormányra, ezért ebben a helyzetben a leghelyesebb az, ha lemondok" - indokolta döntését Tenev a bTV állami televízióban. Hangsúlyozta, hogy nem osztja a náci eszméket, csak "a tréfa kedvéért" készíttetett magáról ilyen képet. A felvétel 9 évvel ezelőtt készült a párizsi panoptikumban.


Lemondásának bejelentése előtt Tenev konzultált Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel.


Az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt szerdán a miniszterelnökhöz címzett levelében követelte a miniszterhelyettes lemondását. "Egy olyan ember, aki cinikusan és arcátlanul náci köszöntést mutatva fényképezkedik, nem lehet az ország kormányának tagja. A barna pestis áldozatainak emléke nem lehet vicc tárgya" - írta az ellenzéki párt.


Valeri Szimeonov nacionalista miniszterelnök-helyettes "ostobaságnak" nevezte a kompromittáló fénykép közzétételét. A Sega című szófiai újságnak adott szerdai nyilatkozatában elmondta: ő maga még egyetemistaként, 1970-ben tett látogatást a buchenwaldi egykori náci koncentrációs táborban. "Ki tudja, hogy milyen vicces fényképeket csinálhattunk ott?" - mondta Szimeonov.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában