Ország-világ

2017.05.29. 17:01

Kedden lemond a szerb miniszeterelnök, hogy szerdától államfő lehessen

Az új miniszterelnök személye még mindig nem ismert, a legvalószínűbbnek Ivaca Dacic külügyminisztert tartja a szerb sajtó.

Kedden lemond szerb miniszterelnöki tisztségéről, szerdán pedig leteszi államfői esküjét Aleksandar Vucic.


Ez volt az első alkalom Szerbia történelmében, hogy hivatalban lévő miniszterelnök a köztársasági elnöki tisztségért indult.

Vucic az április 2-i elnökválasztáson a voksok 55 százalékát szerezte meg.


Az új miniszterelnök személye még mindig nem ismert, az eskütételtől számítva Aleksandar Vucicnak 30 napja lesz arra, hogy felkérjen valakit a kormányalakításra, ellenkező esetben előrehozott parlamenti választást kell tartani. Az új kormányfő kinevezéséig ideiglenes miniszterelnöke lesz a nyugat-balkáni országnak Ivica Dacic külügyminiszter személyében, aki korábban már volt Szerbia kormányfője.


A szerb sajtó találgatásai szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az új elnök éppen Dacicot kéri fel arra, hogy a kormányt a megbízatása további három évében is vezesse.


Az elnök hivatalos, ünnepélyes beiktatását június 23-án tartják. A megválasztott államfő szerdán kijelentette: soha nem látott számú diplomata, politikus, valamint állam- és kormányfő vesz részt az ünnepségen, többek között a magyar, a szlovén, a horvát, a román, a macedón és az osztrák állami vezetők részvételére is számít.


A távozó államfő, Tomislav Nikolic a jövőben az orosz és kínai együttműködést irányító nemzeti tanácsot vezeti majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában