Ország-világ

2017.05.11. 09:00

Ismét megtizedelt termés - Koroncón dőlt meg az országos hidegrekord

Fagyosszentek csak pénteken, szombaton és vasárnap lesznek, de már az elmúlt hetek harmadik fagyos reggele volt a tegnapi. A zimankó ismét megritkította a szőlő-, a gyümölcs- és a burgonyatermést.

Hancz Gábor

Megdőlt a május 10-i minimum-hőmérsékleti rekord tegnap: Koroncón –2,5 fokot mértek, fél fokkal hidegebbet, mint 1928-ban ugyanezen a napon Budapesten – tudtuk meg Kiss Mártontól, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás vezetőjétől. Az ország legfagyosabb része éppen térségünk volt, a legtöbb helyen dér fogadta az ébredőket. A mérőállomásokon Ikrénytől Mosonmagyaróvárig, Győrtől Fertőrákosig mínuszokat mutattak a hőmérők kétméteres magasságban, kivéve Sopronban, de a talaj mentén ott is kopogós –3,1 fokot jegyeztek fel.


A fagy ismét megtette a hatását a földeken. Balogh Tamás gyümölcsösét Szalánczy Zsolttal, a több száz gazdát összefogó Rábaközi Termelői Értékesítő Szövetkezet igazgatósági tagjával kerestük fel. Ő azt mondta: senki nem emlékszik egymás utáni két olyan évre, amikor április-májusban több reggelen is fagyott volna. Márpedig most ez a helyzet. Tavaly szintén a mínuszok szüreteltek először, s idén már harmadszor tették ezt tegnap.


Horváth Sándor növényvédelmi szaktanácsadó lapunknak kifejtette: nemcsak a fagyok okoztak károkat, hanem a sok hideg is; a gyümölcskezdemények egysze- rűen megfáztak az elmúlt hetekben. "A szerda reggelt a kajszi – amely már előbbre tart a fejlődésben – valószínűleg megúszta, de a meggy, a cseresznye vagy a bodza nem" – jegyezte meg. És a szőlő sem – tehetjük hozzá, miután a tényői határban találkoztunk Hangyál Balázzsal, a Pannonhalmi borvidék hegybírójával. Ő 25–30 százalékosra tette a terméskiesést. Hasonló mértéket említett lapunknak Tar István is, akinek Tényőn és Győrszemerén van szőlője. "Két hete néhány százalékos elfagyást tapasztaltunk csak, most viszont a termés egyharmada elment. A hegy szoknyáján lévő tőkék jártak rosszabbul – mutatott körbe –, feljebb szerencsére jobb a helyzet."


Szabó Lajos Győr-Moson-Sopron megyei főfalugazdász úgy tájékoztatott, hogy egyelőre még nincsenek adatok a károkról. Szerinte tegnap minden bizonnyal sok helyütt elfagyott a krumpli, de itt-ott a frissen kikelt kukorica is megsínylette a deres reggelt. A végére egy jó hír: Taschner István, a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke arról számolt be, hogy a szerdai hideg csak minimálisan érintette a borvidéket, szemben az áprilisi faggyal, ami átlagban 20–25 százalékos kárt okozott.


Májusban a talaj menti fagy ugyan néhány évente visszatérő jelenség, de az, hogy 2 méteres magasságban is 0 fok alá csökken a hőmérséklet, szokatlannak mondható térségünkben – közölte Kiss Márton, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás vezetője. A tegnapi koroncói –2,5 fok még rendkívülibb. Az év ötödik hónapjában Győr-Moson-Sopronban eddig egyszer mértek ilyen hideget, Sopronban 1909. május 8-án. A legzimankósabb győri májusi reggel az 1976. május 1-jei volt –1,2 fokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában