Ország-világ

2017.05.02. 19:45

Internetes szavazáson keresik Erdély hét csodáját

Erdély hét csodájának kiválasztására indított internetes szavazást a Transindex.ro erdélyi hírportál és a goTransylvania telefonos alkalmazás fejlesztője. A kezdeményezés által szeretnék széles körben felhívni a figyelmet az erdélyi tájakra, szokásokra, művészetre, a történelemre és az épített örökségre.

A szervezők felkérésére erdélyi szakértők, szakmai szervezetek  és közéleti személyiségek ajánlottak erdélyi csodákat. Az ajánlatok  alapján állt össze egy 34-es lista, melyet a kezdeményezés  honlapján (https://erdelyicsodak.transindex.ro/), illetve  telefonkészülékeken a goTransylvania útikalauz-alkalmazás keretében  lehet böngészni.   


Az ajánlott erdélyi nevezetességek között természeti látnivalók  (például a Gyilkos-tó és a Békás-szoros, a torockói Székelykő, a  székelyföldi Egyes-kő, a Szent Anna-tó és a Tordai-hasadék) az  épített örökség remekművei (köztük a kolozsvári Bánffy-palota, a  székelyderzsi erődtemplom és Vajdahunyad vára), az élővilág  ritkaságai (például a mocsári kockásliliom és a békászó sas),  ételkülönlegességek (így a szilágysági pálinka és a tordai  pecsenye), vagy fontos történelmi események - mint amilyen például  a vallásszabadságot a világon elsőként meghirdető 1568-as tordai  országgyűlés - is szerepelnek  


Amint a kezdeményezők keddi közleményükben hangsúlyozták, nem a  verseny kiélezése a céljuk, hanem az erdélyi értékek érdek nélküli  bemutatása. Ezért igyekeznek minőségi felületet biztosítani arra,  hogy mind az Erdélyben lakók, mind az érdeklődők hiteles képet  kapjanak a régiónak azokról a szépségeiről, amelyek nem kaphatnak  helyet a romániai országimázsban.  


"Tisztában vagyunk vele, hogy ez a lista korántsem teljes,  számos nyilvánvaló és kevésbé nyilvánvaló, ám ugyanannyira  fantasztikus csoda nem került most be a válogatásba (hiszen minden  általunk felkért személy és szervezet a számára legkedvesebb  csodákat javasolta), ezért előre is elnézést kérünk. Ugyanakkor mi  ebben elsősorban egy lehetőséget látunk a kezdeményezés  folytatására és bővítésére, hiszen bőven vannak még csodáink,  amelyek megérdemlik, hogy bemutassuk őket" - írták az Erdély hét  csodája honlapon.  


A regisztrált szavazók május 28-ig voksolhatnak. 

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában