Ország-világ

2017.05.27. 09:00

Gyereknap - ez a ti napotok lesz!

A szülők 80 százaléka meglepetésnek szánja a gyereknapi ajándékot, nem együtt választanak a gyerekekkel. Programokra és ajándékokra többségünk 2-5 ezer forint között költ.

Sudár Ágnes

Ha jól sejtjük, amikor ezeket a sorokat olvassák s önök szülők, akkor nagyban tervezik a holnapi gyereknapot. Ha a többséghez tartoznak, akkor a kisebb ajándékokat már megvásárolták, s a fagyizás, a gyereknapi tematikus programok, illetve a kirándulás és/vagy állatkerti és játszóházi látogatás között osztanak, szoroznak. 

Ha a felmérés, amelyet a Formatex készített, pontos (miért ne lenne az), akkor a programlista végén szerepel a mozi és a színházi program, illetve a kerékpározás. 


A programokra és az ajándékokra a megkérdezett szülők 27 százaléka 2000–5000 forint között költ, de 19 százalék 5000–7500 forintot is kiad. Közel ennyien akár 10 ezer forintot is elköltenek, sőt, 23 százalék 10 és 20 ezer forint közötti összegből gazdálkodik ezen a napon. A gyereknapi ajándékok között továbbra is a játékok a legnépszerűbbek, majd a könyv és az édesség következik, de sokan lepik meg a gyereküket kedvenc ételükkel is. Sportszereket és ruhát a szülők 15 százaléka készül adni gyerekének. Ha most azt gondolják, hogy ez már túlzás, akkor mit mondjanak a lengyelek? Ott a húsvéti vásárlások ötszörösére is megugrik a forgalom gyereknapkor.


 

 


De vissza Magyarországra: a játékokat külön is részletezte a 700 válaszadóra épülő felmérés. Eszerint idén is az ügyességi és sportjátékok, valamint az építőjátékok a legkedveltebbek – ezeket a szülők negyven százaléka adja szívesen a gyerekének. A válaszolók harmada táblás játékot vagy kézműves- és barkácsjátékot vásárol gyermekének, ötödük pedig babás és állatos szerepjátékkal szerez meglepetést. A nyár közeledtével 17 százalékuk a vízi nyári sportjátékok között nézeget, 11 százalék kártyajátékot választ. Az öt százalékot sem éri el végül azok aránya, akik kütyüket vagy távirányítós termékeket vennének gyereknapra. Önök melyik táborba tartoznak?


MEGKÉRDEZTÜK OLVASÓINKAT


Farkasné Móni


– Nekem már nagyfiam van, huszonhat éves, de a gyereknap természetesen nálunk is kihagyhatatlan volt nagyon sokáig. Akinek van gyereke, az tudja, hogy nem közhely, hogy ha jól csináljuk, minden nap gyereknap számukra.

 


Bedő József


– Négy gyerekem és egy unokám van, akik számára a legtöbb, amit adhattam és adhatok, a szeretet. Ez mindig jelen volt az életünkben, legyen gyereknap vagy egy átlagos hétköznap. A szeretet nem forintosítható, a pénz csupán nyomtatott szabadság.

 

 


Stein Júlia


– A gyereknap a családi programról szól számunkra, a katasztrófavédelem nyílt napja mellett az Aranyparton tervezett programokra megyünk ki. Két gyermekünk van, a nagyobb két és fél éves, számára lesz igazán élmény ez a nap. A kicsi babánk pedig hamarosan megismeri ennek az ünnepnek az örömét. Lengyelországban a húsvéti vásárlások ötszörösére is megugrik a forgalom gyereknapkor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában