Ország-világ

2017.05.21. 17:42

Egy amerikai hegymászó meghalt, egy indiai eltűnt a Mount Everest közelében

Egy amerikai hegymászó a Mount Everest csúcsának közelében meghalt, egy indiai pedig a csúcsról való visszatérés közben eltűnt - közölték helyi expedíciószervezők vasárnap.

MTI

Az 50 éves alabamai Roland Yearwood a hegyen halt meg vasárnap,  de halálának körülményeiről még nem sikerült tájékozódni - mondta  el Murari Sharma, a kathmandui székhelyű Everest Parivar Expedíciós  iroda munkatársa.  


Az indiai mászó, Ravi Kamar a hegyről lefelé vezető úton lett  rosszul, nem sikerült eljutnia a legközelebbi táborig, az őt kísérő  nepáli sherpa viszont elérte a 8000 méteren fekvő tábort. A sherpa  szintén rossz állapotban érkezett meg, fagyási sérülései vannak és  oxigén-palack segítségével lélegzik.  


Három sherpából álló mentőcsapat repült helikopterrel a kettes  számú táborba, ahonnan felfelé indulnak a hegyre, hogy megkeressék  az eltűnt mászót. A hírek szerint Kamar és vezetője szombat délután  1.30-kor érték el a 8848 méter magas csúcsot, ami késői időpontnak  számít, és már alig találkoztak hegymászókkal, amikor elindultak  lefelé.  


Yearwood az Everesten elhunyt harmadik halálos áldozat az idei  tavaszi mászószezonban, amely márciusban kezdődött és a hónap  végéig tart.  

A Nepáli Idegenforgalmi Hivatal idén 371 mászási engedélyt  adott ki, ami rekordnak számít, de idén azért érkezett különösen  sok hegymászó, mivel 2014-ben és 2015-ben nem volt alkalmuk  megmászni a csúcsot.  


A 2015-ös szezont derékba törte, hogy 19 mászó lelte halálát és  61 sérült meg egy lavina miatt az alaptáborban, amelyet egy erős  földrengés indított el. 2014-ben pedig egy lavina 16 sherpa vezető  halálát okozta.  


Azoknak a mászóknak, akik érvényes engedéllyel rendelkeztek a  2014-es szezonra, 2019-ig ingyen meghosszabbították az engedélyét,  a 2015-ös szezonra váltott engedélyek azonban már csak idén  érvényesek. Az engedélyt a Nepáli Idegenforgalmi Hivatal adja ki,  és fejenként 11 ezer dollárt kérnek érte.  


A BBC News vasárnap közölt értesülése szerint egy brit  hegymászó, Tim Mosedale, aki május 16-án ért a csúcsra,  megerősítette, hogy a Mount Everest egyik sziklaképződménye, a  híres Hillary-lépcső a 2015-ös földrengés következtében leomlott.  2016-ban az Amerikai Himalája Alapítvány fotóin már észrevehető  volt, hogy a szikla formája megváltozott, ám mivel hó borította,  eddig nem volt bizonyos, hogy mi történt vele. "Ez már hivatalos -  nincs többé Hillary-lépcső" - írta most a Facebookon Mosedale. A 12  méter magas, csaknem függőleges sziklát Edmund Hillaryról nevezték  el, aki 1953-ban elsőként mászta meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában