Ország-világ

2017.05.03. 12:47

CEU: Szijjártó szerint az amerikai tárgyaló kinevezésén múlik a megállapodás

A külügyminiszter szerint ha a maláj, a thai és a kínai kormány meg tudja kötni a magyar kormánnyal a megállapodást, akkor a "kiváló amerikai egyetemek" esetében sem hiszi, hogy ne kötné meg az amerikai kormány a vonatkozó megállapodásokat.

Az amerikai tárgyaló kinevezésénél dőlhet el, van-e nyitottság és jószándék a megegyezésre, mivel az államközi, kormányközi megállapodáshoz olyan tárgyalófél kell, aki rendelkezik a megfelelő mandátummal a megállapodás megkötéséhez az adott ország kormánya részéről - mondta a külgazdasági és külügyminiszter rögtönzött sajtótájékoztatón a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csúcstalálkozója előtt szerdán, Budapesten.


Szijjártó Péter hozzátette: nem lát olyan okot, amely miatt egy ilyen megállapodás ne jöhetne létre. Ha a maláj, a thai és a kínai kormány meg tudja kötni a magyar kormánnyal a megállapodást a Magyarországon működő egyetemeik működésére, akkor a "kiváló amerikai egyetemek" esetében sem hiszi, hogy ne kötné meg az amerikai kormány a vonatkozó megállapodásokat.


Elmondta, az Egyesült Államok esetében három egyetem működik Magyarországon, amelyek a külügyminiszter szerint "elég komoly intézmények" ahhoz, hogy államközi, kormányközi megállapodás rendezze a működési feltételeiket.


Kitért arra is, hogy tárgyalásokra kijelölt helyettes államtitkár mind a négy, unión kívüli ország nagykövetségével egyeztetett, amelyekhez kötődően egyetem működik Magyarországon. Az eddigi tárgyalások során, sem a thai, mind a maláj és a kínai nagykövetség nem látott semmilyen nehézséget a feltételek teljesítésében, megkérik a megfelelő mandátumokat a fővárosuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában