Ország-világ

2017.05.09. 09:00

Az erős dohányzás hólyagrákot is okozhat

A húgyhólyagrák kialakulásának mintegy 75 százalékáért felelős az erős dohányzás - vélik a szakemberek. A betegség sokszor lehet agresszív, a korai felismerés azonban életet menthet. Ennek ellenére kevesen járnak szűrővizsgálatra.

Pavló Péter

– A testvéremet két évvel ezelőtt műtötték húgyhólyagdaganattal, szerencsére azóta úgy tűnik, nem újult ki nála a tumor. A nagynénémet viszont e miatt a betegség miatt vesztettük el. Sajnos valószínűleg a családban örökletes hajlamról van szó – írta meg nekünk történetét András. Olvasónk szerint nagynénje esetében is lett volna esély a gyógyulásra, ám túl későn diagnosztizálták nála a problémát. – Hiába műtötték meg, már áttét is volt a szervezetében – írta.


Dr. Bajory Zoltán egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Urológiai Klinikájának igazgatója szerint bár a túlélési esélyeket nagymértékben növelheti, ha idejében felfedezik a daganatot, mégis kevesen járnak el szűrővizsgálatra. Pedig az egész nem áll másból, mint vizeletvizsgálatból.


Fontos a kontroll


Néhány napja egy igen látványos akcióval igyekeztek felhívni a figyelmet a budapesti taxisok a hólyagrák veszélyeire, a budapesti Kincsem Parkban álltak fel sárga járműveikkel masni alakban – ez ugyanis a betegség jelképe. A húgyhólyagrák Magyarországon is szedi áldozatait. A statisztikai adatok szerint hazánkban az összes daganatos megbetegedések mintegy 3 százalékát teszi ki, évente átlagosan 2600 főt érint a betegség. Ennél azonban jóval többen lehetnek azok, akiknél   már kialakult, de a megfelelő vizsgálatok elvégzése nélkül nem tudnak róla. A hólyagrák a férfiaknál a 4., a nőknél a 8. leggyakoribb daganattípus


 

Fájdalommal is járhat a vizelés, de ez nem mindig jellemző. Fotó: Dreamstime


– Nagyon nem mindegy, hogy a húgyhólyagrák esetében melyik csoportba tartozik a beteg – mondta dr. Bajory Zoltán. A szakember szerint ugyanis kétféle típusú megbetegedést különböztetnek meg az orvosok: a felszínest és a mélyen kialakultat. A kettő között az a különbség, hogy a betegnek milyenek lehetnek a gyógyulási esélyei.


– A felszínes tumor esetében is rosszindulatú daganatról kell beszélnünk, ám ahogy azt a neve is sugallja, az csak a húgyhólyag belső felszínét érinti. Ezt anélkül is meg lehet műteni, hogy a páciens medenceüregét fel kellene nyitni – így jóval rövidebb lehet a műtét utáni lábadozás. Arról nem is beszélve, hogy ennél a típusnál jó a gyógyulási arány, és sokkal kevésbé ad áttétet, mint más daganatos megbetegedések – teszi hozzá az egyetemi docens.


A műtét után ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a beteg az azt követő öt évben folyamatosan járjon a kontrollvizsgálatokra (tükrözésre), a daganat ugyanis könnyen kiújulhat.


Áttétet képezhet


A húgyhólyagnál mélyebben kialakult daganatok esetében már jóval kevésbé pozitív a helyzet. Ez a fajta tumor ugyanis a mélyebb rétegekbe, az izomrétegbe is beterjed, és jóval agresszívebb, mint a felszínes változata.

– Ennél a típusú megbetegedésnél már egy nagyon komoly műtétet szoktunk végrehajtani – magyarázza a szakember. – Ilyenkor ki kell venni az egész hólyagot, majd a megmaradt részekből kell újra kialakítani a vizelet elvezetését. A műtét után komoly probléma lép fel a vizelet- és a széklettartás tekintetében is – tette hozzá dr. Bajory Zoltán.


Az urológus szakember szerint a túlélési esélyek ennél a típusú megbetegedésnél már meglehetősen elszomorítóak. A műtét ellenére a páciensek fele   nem éri meg az 5 éves túlélési időtartamot. Ennek oka, hogy a daganat újra kialakulhat vagy áttétet képezhet.


– Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a felszínes típusú hólyagrák a gyakoribb, de ha nem kapják el időben a betegséget, az könnyen mélyebbre terjedővé válhat – magyarázza a szakember.


A fő felelős: dohányzás


A megbetegedés első jele a véres vizelet megjelenése lehet, ami azonban nem keverendő össze azzal, ha valakinek egy komoly felfázás vagy húgyúti fertőzés miatt jelentkezik ilyen tünete. A kettő között ugyanis a legnagyobb különbség, hogy míg utóbbi éles fájdalommal jár, előbbi megjelenése fájdalommentes.

– Ráadásul ezt a vért nem is biztos, hogy a beteg észre tudja venni, sokszor ugyanis csak az orvosi tesztek mutatják ki a jelenlétét. Éppen ezért lenne nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer mindenki végeztessen vizeletvizsgálatot – mondja a szakember.

 

Taxisok hívták fel a figyelmet a hólyagrák veszélyeire Budapesten. Fotó: Budapest Taxi


A betegség egyik leggyakoribb kiváltó oka a dohányzás, a szakemberek szerint a páciensek 75 százaléka erős dohányos. Éppen ezért a megelőzésben is az egyik legfontosabb tényező, hogy a dohányosok tegyék le a cigarettát.


– Emellett – mint minden más daganat esetében – itt is komoly megelőző hatással bír, ha valaki rendszeresen sportol vagy testmozgást végez. Külön ételt és italt nem lehet felsorolni, ami esetleg gátolná a daganat kialakulását, ugyanakkor az egészséges életmódnak megfelelő táplálkozás egyéb területen is jótékony hatással lehet a szervezetünkre – mondja dr. Bajory Zoltán.

Tbc-vel a rák ellen


Az utóbbi években a húgyhólyagrák legyőzésének egyik kísérleti módszere, hogy a beteg hólyagjába legyengített tbc-vírust fecskendeznek. Az eddigi tapasztalatok szerint a néhány hét alatt kiürülő vírus komoly segítséget jelenthet abban, hogy a hólyagban lévő tumor zsugorodjon.


Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában