Ország-világ

2017.05.16. 09:00

A fagy érlelte az eper árát

Harminc-negyven százalékkal kevesebb jelenleg az eper a tavaszi fagyok miatt, mint tavaly ilyenkor, és szinte bizonyos, hogy ez a szezonban is érződni fog az árakon. Most ugyanannyiba kerül az apró eper, mint 2016- ban ebben az időszakban a nagy szemű.

Laczó Balázs

Fagy is tizedelte, jég is tépázta az epret, jelentős a kár, nagyobb, mint tavaly – mondják a termelők és kereskedők. Csuti Zsolt győri zöldség-gyümölcsös vállalkozó mondta: az általa kérdezett gazdák is panaszkodnak. Aki például tavaly ilyenkor 100 rekesszel érkezett a nagybani piacra, az most 39 rekeszt vitt ki – említette példaként a kereskedő.


– Körülbelül két hete jelent meg a hazai eper, s valószínű, hogy jó harminc-negyven százalékkal kevesebb termett a tavalyinál. Ez pedig nemcsak a magyarnak az árát nyomja felfelé, de az importét is – mondja a kereskedő, akinek belvárosi pultjánál 1250 a görög eper, 1990 a nagy szemű hazai és 1690 a magyar apróbb. Mint mondja: a 20–30 százalékos drágulás már azon is látszik, hogy most annyiba kerül a kis szemű, mint tavaly a nagy. Remélhető, hogy a magyar szabadföldi eper beérésével lejjebb megy az ára, de egyelőre tartja magát.

 

Szőllősi Ferencék a saját kert termését várják, de kóstolni már most is vesznek egy keveset. A kis Dávid még nem kaphat belőle. Fotó: Béres Márton

Szőllősi Ferencék a saját kert termését várják, de kóstolni már most is vesznek egy keveset. A kis Dávid még nem kaphat belőle. Fotó: Béres MártonMások is úgy vélik, hogy körülbelül három hét, mire az árak szelídülnek, főleg ha jó napsütés lesz, s egyszerre érik majd a szabadföldi és az akkor letermőfélben lévő fóliás eper. Azt persze még most sem tudják megjósolni, hogy a fagykár milyen mértékű lesz végül a szabadföldinél – hiszen ez jelen- tősen befolyásolja az árát. Mégis logikus, hogyha a fóliást fagy érte, akkor a szabadföldit is. 


A külföldi terméshez barátságosabb volt az időjárás, és a fóliasátor fűtése is olcsóbb, ezért tudják kedvezőbb áron adni. A többség persze bevárja a magyart, s 10–14 nap múlva külföldit talán nem is kapnánk. Akkorra várható egyébként a májusi cseresznye is, de már most látszik, hogy a cseresznye és a meggy körülbelül 30–40 százalékos fagykárt szenvedett idén.

 

Győrkös Ágota Csutiék győri boltjában az olcsóbb importepret méri, két hete veszik a drágább hazait is. Fotó: Béres Márton

Győrkös Ágota Csutiék győri boltjában az olcsóbb importepret méri, két hete veszik a drágább hazait is. Fotó: Béres Márton– Nagyon drága az eper – mondja Szőllősi Ferenc. – Mi magunk is termesztünk a kertünkben, abból majd  befőzünk. S ha jön a „Szedd magad!", kiegészítjük vele a termést. Dzsem is lesz, kompót, befőtt, de persze ez bolti eperrel méregdrága volna. Azt csak kóstolónak visszük, az unokánkkétéves koráig úgysem ehet epret.

Szabó Árpádné kis zacskóval visz a piros gyümölcsből, elmondja: ez értékcsökkent eper, amit nem egészen 300 forintért vásárolt ott, ahol egyébként Csuti Zsoltot megszólítottuk. – Lekvár lesz belőle. Ha hibája van, azt én kiszedegetem, megszoktam, hogy a háziasszony elteszi a gyümölcsöt, de annak idején nem ilyen árak voltak. 

 

Zöldség- és gyümölcsárak


Az egyik győri kereskedő tegnapi árai: lecsópaprika: 599 Ft, kígyóuborka: 290 Ft, főzőhagyma: 329 Ft, paradicsom: 375 Ft, cékla: 189 Ft, torma: 960 Ft, karalábé: 125 Ft, fejes káposzta: 395 Ft, lila káposzta: 459 Ft, retek: 155 Ft, újhagyma: 160 Ft, zeller: 195 Ft, lila hagyma: 180 Ft, olasz mandarin: 750 Ft, görög narancs: 389 Ft, golden alma: 369 Ft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában