Ország-világ

2017.04.24. 12:18

Ukrán válság: átadták az EBESZ-megfigyelő holttestét a missziónak

A kelet-ukrajnai szakadárok átadták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának annak az amerikai megfigyelőnek a holttestét, akink a gépkocsija vasárnap aknára futott a luhanszki szakadárok ellenőrzése alatt álló területen.

Vladiszlav Dejneho, aki a szakadárokat képviseli a minszki béketárgyalásokon, valamint Dmitro Sztrutinszkij, a tűzszünetet felügyelő központ ukrán szóvivője is megerősítette hétfőn, hogy az EBESZ-megfigyelő holttestét átszállították a Kijev ellenőrzése alatt álló Donyec-medencei területre, és ott átadták az EBESZ illetékeseinek.


Sztrutinszkij szerint ehhez tűzszünetet léptettek életbe a Pervomajszk-Malogyizsne-Popaszne útvonal mentén, biztonsági folyosót hozva létre. Hozzátette, hogy az incidenst az EBESZ vizsgálja ki.


Vasárnap az EBESZ ukrajnai különleges megfigyelő missziójának egyik amerikai tagja meghalt, két megfigyelő pedig megsebesült, amikor gépkocsijuk járőrözés közben aknára hajtott Prisib település mellett. A szakadárok azt állítják, hogy a térségben ukrán diverzáns csoport tevékenykedett.


Az egyik sebesült német, a másik cseh állampolgár. Őket megfigyelésre kórházba vitték, nincs veszélyben az életük.


Az ukrajnai konfliktusban 2014 áprilisa óta több mint tízezren haltak meg. Az Európai Unió átfogó szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben a szakadárok támogatása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában