Ország-világ

2017.04.27. 00:45

Új nagyméretű pókfajt fedeztek fel Mexikóban

Új, nagyméretű pókfajt fedeztek fel tudósok Baja California északnyugat-mexikói szövetségi államban. A rovar átmérője mintegy 23 centiméter.

A Baja California-félszigeten őshonosnak számító pókot, amely a Califorctenus Cacachilensis nevet kapta, eredetileg Las Cacachillas barlangjaiban fedezték fel - mondta el Maria-Luisa Jiménez, a mexikói Északnyugati Biológiai Kutatóintézet (CINBOR) munkatársa. 


A tudós elmondta, hogy korábban sosem látott ekkora pókot, amely szinte akkora, mint egy tányér. 


A pókot első alkalommal az amerikai San Diegó-i Természettudományi Múzeum kutatói és mexikói kutatók észlelték 2013-ban közös expedíciójuk során. Azonosításához Jiménez és a brazíliai Campinas Egyetem szakértőinek segítségét kérték. 


"Nyolc példányt fogtunk el, és összehasonlítottam őket. Így jutottunk arra a következtetésre, hogy új fajról van szó" - magyarázta Jiménez. 

 

Califorctenus Cacachilensis

Califorctenus Cacachilensis


A 10 centiméter hosszú lábakkal és kis szőrös testtel rendelkező pók átmérője mintegy 23 centiméter. Hasonlít a brazil vándorpókhoz és ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint ennek az országnak több tarantulaféléje. Lapos teste és két erős rágója van. A feje és a lába sötét kávé színűek, a potroha pedig sárga.  


Ijesztő külseje ellenére nem agresszív, legalábbis ha nem akarja megfogni az ember. Mérge pedig nem halálos az emberre - mondta a biológus. 


Ez a pók éjszakai életet él, ezért nehéz észrevenni - tette hozzá a kutató. 


Jiménez szerint világszerte több mint 45 ezer pókfaj él, közöttük közel 250 Baja Californiában endemikus fajnak számít.  

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában