Ország-világ

2017.04.28. 19:34

Tudja meg ön is, miért hívják ezeket a népszerű márkákat úgy, ahogy!

Van néhány egészen triviális magyarázat is, de a legtöbbön nagyon meglepődtünk mi is!

Nike, Gap, Zara, Adidas, Starbucks: olyan természetesen használjuk ezeket a márkaneveket! Közben sokról nem is tudjuk, honnan az elnevezés - írja a Nuus. A magyarázat néha egészen megdöbbentő!


Pepsi: egy gyógyászati kifejezés után nevezték el


A népszerű kólamárka atyja, Caleb Davis Bradham eredetileg orvos akart lenni, de végül családi okok miatt a gyógyszerészeten kötött ki. Eredetileg Brad italának nevezte a cukorból, vízből, karamellből, citrusolajból és szerecsendióból készült termékét, de nem igazán kaptak rá az emberek. Három évvel később végül Bradham átnevezte Pepsi Colára, mivel az hitte, javítja az emésztést. A nevét ezért a gyomorrontás latin kifejezéséből, a dyPEPSIa-ból kölcsönözte.


Google: egy hibának köszönheti a nevét


A tech-óriás neve egy brainstormingon született a Stanfordon. Az alapító Larry Page találomra dobálta be az ötleteit iskolatársaival. Az egyik javaslat a googolplex volt, a még leírható legnagyobb számok neve. Ez amúgy szintén érdekes, 1920-ban Edward Kasner 9 éves unokaöccse, Milton Sirotta írta le így a tíz a századikont, vagyis „egy egyest, ami után addig kell írnod a nullákat, amíg el nem fáradsz". Végül az egyik hallgató rosszul ejtette ki, azt mondta Google, amire Page rögtön lecsapott! (Nem vicc, rá googolplexeztünk az imént.)


McDonald's: két burgerező tulajdonos után kapta a nevét


Mint azt az Alapító című filmből megtudtuk, a McDonald's alapítója, Raymond Kroc egy shakekészítő-gép értékesítő volt, amikor találkozott Dickkel és Mackel, akik egy burgerezőt üzemeltettek a kaliforniai San Bernardinoban. Néhány Korc-féle multimixert sikerült rájuk sózni, és annyira megfogta őt a hely, hogy beállt az ügynöküknek, kidolgozta a franchise rendszerüket, és elkezdett üzleteket nyitni szerte az államokban. Évekkel később végül a nevet is megszerezte az étteremláncnak!


Adidas: Adolf Dassler, csak ennyit mondunk

Hamar elterjedt a legenda, hogy a népszerű sportmárka az All Day I Dream About Soccer (egész nap a fociról álmodom) kifejezésből származik. Valójában az alapító a névadó, Adolf Dassler, aki hazaérve az I. Világháborúból elkezdett sportcipőket készíteni. A márka a neve becézéséből (Adi) született meg.


Rolex: egy dzsinn súgta meg az alapítónak


Hans Wildorf, a Rolex alapítója olyan márkanevet szeretett volna, ami kiejtve bármely nyelven ugyanazt jelenti.


Kábé száz különböző nevet kipróbáltam úgy, hogy az ABC betűit találomra összekevertem. De egyik sem volt a megfelelő. Egyik reggel, miközben egy lóvontatta busz felső emeletén utaztam Londonban, egy dzsinn a Rolex szót súgta a fülembe!


Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában