Ország-világ

2017.04.07. 18:30

Stockholmi terrortámadás: gyanús szerkezet a vezetőülésben, már ismerték a hatóságok a merénylőt

A stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett üzbég férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője. Egy stockholmi külvárosban egy másik férfit is elfogtak.

munkatársunktól

 • Péntek délután egy furgon gyalogosok közé hajtott Stockholm sétálóutcáján, sérültekről és 3 halottról lehetett hallani
 • A rendőrség megerősítette a tömeges gázolás tényét, de nem tudni, hogy terrorcselekmény történt-e
 • A tömeges gázolással egy időben - meg nem erősített hírek szerint -, a stockholmi metróban is lövöldözés volt
 • Kiderült, hogy a gázoláshoz használt furgont ellopták
 • Hangosbeszélőn terrorcselekményre figyelmeztették az embereket
 • Lezárták a metrókat és a központi pályaudvart Stockholmban
 • Senki sem hagyhatja el a parlamentet
 • Stefan Löfven miniszterelnök úgy nyilatkozott "Svédországot megtámadták"
 • A királyi család megdöbbent és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak
 • Kiürítették a pályaudvart és több forgalmas bevásárlóközpontot is
 • Zárva lesznek a mozik és több nagyobb rendezvényt is betiltottak
 • A rendőrség kiadott egy képet a lehetséges elkövetőről
 • A rendőrség két embert bevitt kihallgatásra
 • Lassan megindulhat a közlekedés, igaz erős korlátozásokkal
 • Letartóztattak egy férfit, aki bevallotta, hogy ő az elkövető
 • A kórházban életét vesztette egy sérült, így 4-re nőtt a halálos áldozatok száma
 • Egy másik férfit is elfogtak a rendőrök, aki a másik gyanúsítottal kapcsolatban állhatott
 • A svéd tv szerint robbanóanyagot találtak a teherautóban
 • A svéd biztonsági szolgálatoknak már volt információja a merénylőről
 • Szombat

  15.40 - Svédországban félárbócra engedték a nemzeti lobogót. Szombaton a merénylet helyszínére látogatott a svéd trónörökös, Viktória hercegnő, aki könnyeit törölgetve helyezett el virágot annál az üzletnél, amelybe a gyalogosokat letaroló teherautó végül becsapódott.


  "Meg kell mutatnunk, hogy erősek vagyunk. Szembe kell szállnunk ezzel" - hangoztatta újságírók előtt a hercegnő.


  Járt a helyszínen Stefan Löfven miniszterelnök is, aki a helyiekkel is szóba elegyedett a Drottninggatan nevű sétálóutcán, ahol a kamion mintegy 500 méteren át száguldott, mielőtt egy egyik népszerű üzlet előtt sétáló emberek közé csapódott. Löfven szerint a terroristák célja, hogy aláássák a demokráciába vetett hitet.


  "De ezt a célt Svédországban sosem fogják elérni" - húzta alá a svéd kormányfő a támadás helyszínén.


   "Át kell vészelnünk ezt. Az élet nem állhat meg. Mi itt, Svédországban nyílt társadalomban akarunk élni" - hangoztatta Stefan Löfven, aki azt is tudatta, hogy vasárnap megemlékezést tartanak, és egy perc néma csenddel tiszteleg majd az ország az áldozatok előtt.


  A svéd kormány nem változtatja meg menekültpolitikáját a stockholmi terrorcselekmény miatt - közölte Margot Wallström külügyminiszter.


  "Folytatjuk migrációs politikánkat, és továbbra is tiszteletben tartjuk a menedékjogot. Ez a terrorcselekmény nem rettent meg minket" - mondta a tárcavezető az Aftonbladet című lapnak nyilatkozva.


  Egyelőre egyetlen terrorszervezet sem jelentkezett a stockholmi gázolásos merénylet elkövetőjeként. Tavaly Nizzában és Berlinben, nemrég pedig Londonban hajtottak végre terroristák hasonló gázolásos támadást.


  14.50 - Gyanús szerkezetet találtak annak a teherautónak a vezetőülésén, amellyel pénteken egy 39 éves üzbegisztáni férfi járókelők közé hajtott Stockholmban - közölte Dan Eliasson svéd rendőrfőnök.


  A hatóság azt egyelőre nem erősítette meg, hogy a "szerkezet, amelynek nem kellett volna ott lennie", pokolgép volt-e.


  A rendőrség továbbra is abból indul ki, hogy a négy ember halálát okozó támadás terrorcselekmény volt.


  "Jelenleg sok minden utal arra, hogy ez a helyzet" - mondta el Hans Ihrmann ügyész, aki arról is beszámolt, hogy a gyanúsított egyelőre nem beszél, nem tett vallomást. Ihrman tudatta: a hatóságok átvizsgálják a férfi mobiltelefonját és fiókjait a közösségi médiában, olyan bizonyítékok után kutatva, amelyek a pénteki támadáshoz köthetik a feltételezett elkövetőt.


  14.30 - A merénylőről volt már információja a svéd biztonsági szolgálatoknak

  A stockholmi teherautós merénylet miatt letartóztatott férfi személye feltűnt már a svéd biztonsági szolgálatok által gyűjtött információk között

  - közölte a svéd biztonsági rendőrség parancsnoka szombaton.


  Hozzátette ugyanakkor, hogy marginális szereplőként tűnt fel a látókörükben.


  Délután megtartott stockholmi sajtótájékoztatóján Anders Thornberg parancsnok megerősítette, hogy a stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett 39 éves, Üzbegisztánból származó férfit gyanúsítják azzal, hogy ő vezette a négy embert halálra gázoló teherautót.


  "Semmi sem utal arra, hogy nem a megfelelő ember lenne a kezünk között" - mondta.


  A merénylethez használt, lopott teherautóban talált tárgyról a rendőrfőnök azt mondta, hogy az lehet bomba vagy valamilyen gyújtószerkezet is.


  11.53 -

  A kérdéses személyt tettesként helyezték letartóztatásba (...) mint a teherautó sofőrjét"

  - mondta el szombaton Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.


  A szóvivő ugyanakkor nem erősítette meg az SVT közszolgálati televíziónak azt a korábbi hírét, hogy a rendőrség őrizetbe vett egy második férfit is, aki kapcsolatban állt az elkövetővel.


  "Lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk" - mondta a szóvivő. Hozzátette, egyelőre nem tudnak arról, hogy a lakosságot további veszély fenyegetné.


  A közszolgálati televízió, meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva szombaton azt jelentette, hogy robbanóanyagot találtak egy táskában, a merénylethez használt teherautóban. A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak ugyanakkor azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt.


  Nyilvánosságra került egy üzlet biztonsági kamerájának felvétele a támadás idejéről

   

  SWEDEN TERROR ATTACK: Video showing moment truck plows through pedestrians #StockholmAttack #SwedenSOS https://t.co/gvjazZ5lvD


  09.55 - Robbanóanyagot találtak a stockholmi merénylethez használt teherautóban - jelentette a svéd televízió, meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva.


   Az SVT közszolgálati televízió híradása szerint a rendőrök egy robbanóanyagokat tartalmazó táskát találtak.


  A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak ugyanakkor azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt.

  Itt történt a támadás.

  Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a stockholmi merénylet rávilágít arra, hogy a terroristák gyakorlata több szempontból is megváltozott.


  A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában azt mondta, az Iszlám Állam visszaszorulása miatt már nem képes komoly merényletet elkövetni, és az eddigi "kedvenc" célpontok védelmét rendkívül megerősítették. Emiatt olyan merényleteket követhetnek el, amelyhez nem kell jelentős felkészülés, nem kell eszközöket beszerezni.


  Gyarmati István szerint az eset után el kell gondolkodni azon, hogyan lehetne tovább erősíteni a védelmet, mert a terrorizmus nem fog megszűnni, nem lehet egy őrültet megakadályozni abban, hogy beszálljon egy autóba és elgázoljon több embert.


  08.44 - A stockholmi gázolásos terrorcselekmény után őrizetbe vett férfit gyanúsítják azzal, hogy ő volt a négy embert halálra gázoló teherautó vezetője - közölte szombaton a svéd rendőrség.

  "A kérdéses személyt tettesként letartóztatásba helyezték (...) mint a teherautó sofőrjét"

  - mondta el Lars Bystrom rendőrségi szóvivő.


  "Lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók vele, de ezt még nem tudjuk" - tette hozzá a szóvivő, azokra a hírekre reagálva, amelyek szerint letartóztattak egy második gyanúsítottat is a pénteki merénylettel összefüggésben.


  Az első férfit Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken, azzal hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő személyre, kezdetben azonban a rendőrség úgy nyilatkozott, hogy nem ő vezette a teherautót.


  03.00 - Az SVT úgy tudja, hogy az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában letartóztatott férfi kapcsolatban áll a másik gyanúsítottal, aki korábban került a hatóságok kezére.


  A svéd rendőrség péntek este megerősítette, hogy a korábban a Stockholm északi Märsta nevű elővárosában elsőként letartóztatott férfinak megállapították a kilétét, és hogy hasonlít a feltételezett tettesről közzétett fényképen szereplő férfira. Később közölték, hogy nem ő vezette a teherautót.


  Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint az elsőként letartóztatott gyanúsított egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el. A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. Az Aftonbladet emellett tudni véli, hogy a férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak.


  A lap a férfi egyik ismerősére hivatkozva közölte azt is, hogy a gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

  Péntek

  Terrortámadás Stockholmban: teherautó hajtott a tömegbe, majd egy üzlet kapujába - fotók: MTI

  A svéd támadás miatt több szomszédos országban is fokozták a biztonsági intézkedéseket. Finnországban a rendőrség növelte a járőrök számát Helsinkiben. Norvégia nagyobb városaiban és Oslo repülőterén a rendőrök a további értesítésig fegyvert viselnek. Lezárták a Svédország és Dánia közötti híd több sávját is, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az áthaladó járműveket - írja az Index.


  21:57 - Stefan Löfven miniszterelnök, sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy azonnali hatállyal megerősítették Svédország határainak védelmét


  21:27 - a rendőrség nem ad ki több információt a feltartóztatott személyről, beleértve az állampolgárságát is.

  20:32 - Az Aftonbladet című svéd napilap értesülése szerint letartóztattak egy személyt a pénteki gázolásos merénylet ügyében, és bevallotta, hogy ő a tettes.

      

  Az illetőt Stockholm északi részében fogták el - írta az újság. A hír forrása egyelőre nem ismeretes.

      

  A rendőrség korábban közzétette egy férfi fényképét, akit kerestek az ügyben. Lehetséges, hogy a biztonsági kamerával készült felvétel a gázoló teherautó vezetőjét ábrázolta.

      

  A stockholmi hatóságok ezzel párhuzamosan bejelentették, hogy egy ember a kórházban belehalt a sérüléseibe, és még 15-öt ápolnak, közülük 9-nek súlyos az állapota.


  Faisal Khan, egy Afganisztánból származó svéd állampolgár a The Localnak elmondta, nagyon megrázták az események, miután közelről szemtanúja volt az egésznek. " Szerencsére nem volt egy ügyes sofőr. Úgy éreztem, nem volt tapasztalata az ilyen nagy járművek vezetésében. De ez a fickó nagy pusztítást és kárt akart okozni"


  20:30 - Már néhány metró jár és lassan a vonatok is elindultak, de nem állnak meg a központban.

  Arra figyelmeztetnek, hogy nagy késésekkel kell számolni.

  A buszokat kordok között irányítja a rendőrség - írta a The Local.


  19:30 - Több ezer ember gyalogol, mert nem járnak a metrók és a vonatok

  Fotó: Tara Sonnorp - Th Local


  19:15 - A rendőrség kihallgat két embert az üggyel kapcsolatban, de azt hangsúlyozzák, hogy ők még nem gyanúsítottak - írta meg a The Local.


  18:41 - Sokan vannak akik a a pályaudvar és a metrók lezárása miatt nem tudnak hazamenni. Ők a Stockholm City Councilba (városháza) mehetnek - írta a The Local.


  17:42 - Dan Elliason rendőrfőnök kora esti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem a furgon eredeti sofőrjét keresik. Kiadtak egy képet a feltételezett merénylőről.

  Kép: CCTV  A The Local azt írta még, hogy a rendőrség nem erősítette meg az áldozatok számára vonatkozó információt.


  16:55 - Senki sem hagyhatja el a svéd parlamentet, mert ahhoz nagyol közel történt a támadás - írja a The Local.


  Leállították a központi pályaudvaron a vasúti közlekedést, és lezárták a metrókat a városban - írja a lap.

  A rendőrség mindenkit arra kér, hogy ne menjek ki az utcára, kerüljék el a belvárost.

  A rendőrség kiürítette a pályaudvart.

  16:40 - A helyszín közelében a rendőrség több embert őrizetbe vett - írta meg a The Local.

  16:38 - Megdöbbenését fejezte ki a svéd királyi család.

  A királyi család és én megdöbbenéssel fogadtuk a Stockholmban délután elkövetett gázolásos merénylet hírét

  - áll XVI. Károly Gusztáv svéd király nyilatkozatában. Az uralkodó hozzátette, hogy a család tagjai szoros figyelemmel kísérik a fejleményeket. Hangsúlyozta, hogy a királyi család gondolatban az áldozatokkal és családtagjaikkal van.


  16:12 - A svéd televízió arról számolt be, hogy egy szirénázó rendőrautó hajtott végig a városon, ahonnan hangosbeszélőn terrorcselekményre figyelmeztették az embereket. A svéd miniszterelnök szerint is terrortámadás történt. Stefan Löfven jelenleg Göteborgban van, de siet vissza Stockholmba - írja az Index


  16:10 - A több embert elgázoló teherautó a Spendrups svéd sörgyár tulajdona volt, a társaság szóvivője elmondta, a jármű éppen kiszállított egy rakományt, a Caliante bárhoz, a kirakodás közben azonban valaki beugrott az őrizetlenül hagyott sofőrfülkébe, és elhajtott a járművel - írja a The Localra hivatkozva a Magyar Nemzet.


  16:05  - A svéd rendőrség szerint gyanítható, hogy terrorcselekmény történt Stockholmban pénteken délután, amikor egy furgon gyalogosokat gázolt el egy belvárosi sétálóutcában - közölte az MTI. 

  A hatóságok arra szólították fel a fővárosban tartózkodókat, hogy kerüljék el a városközpontot.   

  A rendőrség közlése szerint a gázolásnak számos áldozata van, köztük legalább három halálos.


  15:50 - Lövöldözés volt a Fridhemsplanon, a Klara Norrán pedig őrizetbe vettek egy embert, írja a Lokal.se -re hivatkozva az Index.  Úgy tudják, hogy a teherautót a mai napon szerezték meg ismeretlenek. Nem tudni, hogy a sofőrrel együtt térítették el vagy ellopták. A stockholmi pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat.


  A lap még arról számolt be, hogy olyan, egyelőre meg nem erősített hírek is érkeztek, hogy ezzel egy időben a metróban is lövöldözés volt. A vonalakat leállították. Innen még nem érkeztek hírek sérültekről vagy áldozatokról.


  15.43 - Sétálóutcába hajtott egy furgon Stockholmban péntek délután, és legalább három embert  halálra gázolt - jelentette a svéd média.  A jármű ezt követően behajtott egy bevásárlóközpont területére,  majd kigyulladt.   

  A rendőrség megerősítette a tömeges gázolás tényét.


  15.30 - Egy teherautó hajtott végig Stockholm egyik utcáján, a Drottninggatanon. Az AFP hírügynökség és a BBC is csak sérültekről írt, de a Svenska Dagbladet helyszínen tartózkodó riporterének többen mondták, hogy vannak halottak. Meg nem erősített információk szerint három halálos áldozat van - írja az Index.


  A lap úgy folytatja: a belvárosban pánik tört ki, a környék fölött helikopter köröz. 


  Meg nem erősített hír, hogy ezzel egy időben a metróban lövöldözés volt, a vonalakat leállították. Innen még nem érkeztek hírek sérültekről vagy áldozatokról.   


   

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában