Ország-világ

2017.04.11. 13:52

Németországban stabilizálta első helyét az Angela Merkel vezette szövetség a pártok rangsorában

választásra készülő pártok erősorrendjében az Angela Merkel kancellár vezette, jobbközép CDU/CSU szövetség - mutatták ki kedden ismertetett felmérések.

Az Insa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a CDU/CSU a szavazatok 33 százalékára számíthat, ami 1 százalékpontos növekedés az egy héttel korábbihoz képest, míg a legnagyobb vetélytárs, a jelenlegi koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) 1 százalékponttal gyengülve 31,5 százalékon áll.


A Bundestag ellenzéki oldalán az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) támogatottsága 0,5 százalékponttal 8,5 százalékra csökkent, a Zöldek pedig 6,5 százalékon stagnálnak. A CDU/CSU-tól jobbra álló, parlamenten kívüli Alternatíva Németországnak (AfD) választói támogatottsága 1 százalékponttal 10 százalékra emelkedett. Bejutna a Bundestagba a legutóbbi választásokon a parlamentből kiesett, liberális FDP is, amely változatlanul 6,5 százalékon áll.


Az Insa adatai alapján egyedül a nagykoalíció - a CDU/CSU és az SPD összefogásának - folytatásával lehetne többségi parlamenti támogatással rendelkező kormányt alakítani.


A Forsa kutatóintézet mérése szerint a CDU/CSU változatlanul 36 százalékon áll, az SPD pedig az egy héttel korábbihoz képest 1 százalékpontot erősödve 30 százalékon. Amennyiben közvetlenül lehetne kancellárt választani, a németek 43 százaléka Angela Merkelre szavazna, Martin Schulzra, az SPD jelöltjére pedig 32 százalék.


Angela Merkel támogatottsága az első választók körében, a 18-21 éves korosztályban a legnagyobb. Ebben a rétegben 47 százalék szavazna rá, és csak 29 százalék Schulzra, ami azt mutatja, hogy "a fiatalok ezekben a bizonytalan időkben a stabilitásra és a folyamatosságra helyezik a hangsúlyt" - mondta a Stern-RTL-Wahltrend nevű kutatássorozat új adatait értékelve Manfred Güllner, a Forsa igazgatója. Megjegyezte, hogy a fiatalok "ismerik Merkelt, vele nőttek fel, Schulzot viszont még nem ismerik".


A Bundestag ellenzéki oldalán a Forsa szerint nincs változás, a Baloldal 8 százalékon áll, a Zöldek támogatottsága 7 százalékos. Az AfD változatlanul a szavazatok 8 százalékára számíthat, az FDP 1 százalékponttal 6 százalékra erősödött. 


A jelenlegi erőviszonyok alapján a nagykoalíció folytatása vagy egy CDU/CSU-Zöldek-FDP kormány tűnik lehetségesnek - áll a Forsa kutatási jelentésében, amely szerint a nem választók és bizonytalanok aránya 23 százalékos.


A Bundestag-választást szeptember 24-én tartják.


Az Insa a Bild című lap megbízásából készítette a felmérést április 7. és 10. között 2030 ember megkérdezésével. A Forsa az új Stern-RTL-Wahltrend felméréshez 2502 embert kérdezett meg április 3. és 7. között. Mindkét kutatás adatai a választókorú népességet tekintve reprezentatívak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában