Ország-világ

2017.04.27. 20:14

Már a marsi települések építőanyagán dolgoznak

Donald Trump szeretné előrehozatni a NASA Mars-misszióját, amelyet egyelőre 2030-ra tervez az amerikai űrkutatási hivatal.

Bár az élet a Marson még a jövő zenéje, a kutatók már az ottani leendő házak építőanyagán dolgoznak.


Amerikai szakemberek meg vannak győződve arról, hogy a Mars vasoxid tartalmú talaja nagy nyomás hatására rendkívül tartós anyaggá tömöríthető.


A benne lévő vasoxid-nanorészecskék úgy viselkednek, mint a pillanatragasztó, az anyagot nyomás hatására az acélbetonnál is erősebbé ragasztja össze hozzáadott hő nélkül - közölte Yu Qiao, a San Diegó-i székhelyű Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja a Scientific Reports című tudományos lapban.


Hozzátették: ez azért kiemelten fontos, mert az épületek és az infrastruktúra kiépítéséhez a lehető legenergiatakarékosabban feldolgozott marsi forrásokat kell felhasználni. A tudósok szimulált marsi talajt használtak vizsgálataik során, amelynek kémiai összetétele megegyezik a vörös bolygó talajáéval.


Donald Trump amerikai elnök szeretné előrehozatni a NASA Mars-misszióját, amelyet egyelőre 2030-ra tervez az amerikai űrkutatási hivatal. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik asztronautájával néhány napja folytatott telefonbeszélgetése során azt mondta, szeretné, ha még az ő hivatali ideje alatt ember lépne a Marsra.


Elon Musknak, a SpaceX amerikai vállalat alapítójának is ambiciózus tervei vannak: az űrben tankolható nagy űrhajókat képzel el, amelyek legalább száz embert és óriási mennyiségű anyagot képesek a Marsra szállítani. Úgy véli, elképzelhető, hogy a SpaceX már 2018-ban a vörös bolygóra küld egy legénység nélküli űrhajót, az embereket a Marsra küldő első misszióját 2025-re tervezi.


Űrkutatók ugyanakkor erősen kétlik, hogy ennyire gyorsan megvalósulhatnak ilyen marsi utazások.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában