Ország-világ

2017.04.18. 18:38

Már 2. alkalommal halasztották el egy elítélt kivégzését az Egyesült Államokban

A szövetségi legfelsőbb bírósági döntés néhány perccel azelőtt érkezett, hogy hétfő éjfélkor (közép-európai idő szerint kedd reggel 7-kor) lejárt a Don Davis kivégzésére vonatkozó parancs.

Az utolsó pillanatban mentett meg a kivégzéstől kedden egy elítéltet az Egyesült Államokban a legfelsőbb bíróság döntése.


Arkansas a legfelsőbb bíróság engedélyét kérte a kivégzés végrehajtásához, a szövetségi államban ez lett volna több mint egy évtizede az első kivégzés.


A legfelsőbb bíróság döntése időben a legutóbbi jogi kudarc Arkansas-ban, amely nyolc kivégzést akart végrehajtani április 17. és 27. között. A tervezett kivégzések tervezett gyors üteme világszerte mozgósította a halálbüntetés ellenzőit.


A bíróság elutasította Arkansas főügyészének fellebbezését, aki kérte, hogy a testület semmisítse meg a szövetségi állam legfelsőbb bírósága által előző nap hozott döntést, amely megtiltotta Don Davis kivégzését.


Don Davis lett volna az első elítélt, akit eredetileg áprilisban terveztek kivégezni.

Ez már a második eset volt, amikor Davis röviddel a kivégzés előtt kapott haladékot, legutóbb 2010-ben választották el órák a haláltól.

Kép: http://www.arkansasonline.com

A szövetségi legfelsőbb bírósági döntés néhány perccel azelőtt érkezett, hogy hétfő éjfélkor (közép-európai idő szerint kedd reggel 7-kor) lejárt a Don Davis kivégzésére vonatkozó parancs.

Davist azért ítélték halálra, mert 1990-ben az arkansas-i Rogerban megölte Jane Danielt. A nőt a házában ölték meg, miután Davis betört a lakásba és lelőtte a nőt egy ott talált 44-es kaliberű revolverrel.


A legutóbbi jogi fejlemény egyértelmű kudarc Asa Hutchinson arkansas-i republikánus kormányzó számára, aki gyorsított ütemben tervezte végrehajtani a halálos ítéleteket. A kormányzó hangsúlyozta, hogy "az áldozatok családjai érdekében folytatják az utolsó pillanatban tett fellebbezések és az igazságszolgáltatással való szembeszállás elleni harcot". Hozzátette, hogy Arkansas állam folytatja a többi elítélt kivégzésére irányuló eljárást.


Csütörtökön két másik elítélt kivégzését tervezik.


A legfelsőbb bíróság a döntését nem indokolta, de egyik bíró sem szavazott az előző határozat megváltoztatása mellett. Hétfőn volt az első nap, amikor a testület az újonnan kinevezett Neil Gorsuch bíró részvételével ülésezett.


Ha a méreginjekciókkal tervezett kivégzéseket végrehajtják, ez lenne a legrövidebb időszak, amely alatt ennyi elítéltet végeznének ki 1976 óta, amikor a szövetségi legfelsőbb bíróság ismét engedélyezte a kivégzéseket. A szövetségi állam az ítéletek végrehajtását az elé időzítette, hogy április végen lejár a méreginjekciókban használt midazolam szer szállítási engedélye.


A szövetségi és állami bíróság döntése két másik elítélt kivégzését is felfüggesztette, és az szövetségi állam még fellebbezhet a döntés ellen.

A húsz éve a halálsoron lévő Davist és Bruce Wardot eredetileg hétfő éjfélig végezték volna ki, de egy nappal korában az arkansas-i legfelsőbb bíróság mindkettőjük kivégzésének elhalasztását rendelte el. Az ügyészség úgy döntött, hogy csak a Davisra vonatkozó döntés ellen nyújt be fellebbezést.


Davist két évvel azután végezték volna ki, hogy Arkansas állam titkosította a méreginjekciókban használt szerek forrását, amire szakértők szerint az újabb szállítások érdekében volt szükség.


Több szövetségi államban egyre nehezebb beszerezni az injekcióhoz használt, vitatott vegyületet, a vekuronium-bromidot. Több gyógyszergyár, főként Európában tiltja a szer felhasználását kivégzésekhez.


A halálbüntetés ellenzői szerint ez a szer az izmok megbénulása következtében hosszú agóniát idéz elő.


Az Arkansas-ban tervezett kivégzések élénk visszhangot váltottak ki külföldön. Az Európai Unió felszólította az állam kormányzóját, hogy enyhítsen az ítéleteken.


Az Amnesty International az arkansas-i "futószalagon történő kivégzések" leállítását követelte, egy másik nemzetközi emberi jogi szervezet, a Human Rights Watch pedig elítélte a "modern amerikai történelemben példátlan halálözönt".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában