Ország-világ

2017.04.18. 18:02

Honfoglalás korabeli temetkezési helyre bukkantak a felvidéki Dunaszerdahelyen

Az egyik helyi bevásárlóközpont közelében zajló építkezés során találtak rá.

 Két, honfoglalás korabeli sírhely került napvilágra a felvidéki  Dunaszerdahelyen a közelmúltban, az egyik helyi bevásárlóközpont  közelében zajló építkezés során - erősítette meg az MTI-nek kedden  Takács Mihály, a feltárással megbízott régész, aki szerint a  sírhelyek valószínűleg egy, a már feltártnál kiterjedtebb temető  részei.     

   

Az első sírhelyet még március elején, a másodikat pedig egy  hónapra rá fedezték fel csatornázási munkálatok során - számolt be  a leletekről elsőként hírt adó dunaszerdahelyi.sk hírportál, amely  a helyi múzeum szakértőjét idézve rendkívüli jelentőségűnek  minősítette azokat, mivelhogy eddig bizonyíték híján csak  feltételezhető volt, hogy a város területén is éltek honfoglaló  törzsek.   

   

Takács Mihály az MTI-nek elmondta: a sírok két nő maradványait  rejtették, a sírhelyek keletkezésének idejét a tizedik század  elejére becsülik. Az elsőként felfedezett sírhely egy nyugat-keleti  tájolású, korábban valószínűleg már megbolygatott sír volt, abban a  csontváz mellett két bronz hajkarikát találtak. A régész szerint  ezt a sírt korábban - még jóval a mostani feltárás előtt - már  kifosztották, erre a csontvázon talált jelek alapján  következtettek.    

   

A második sírban több korabeli ezüst díszítőelemet találtak,  ruhadíszeket, egy gyöngysor maradványait, valamint egy hajfonatot  díszítő korongot is, mely utóbbi viszonylag ritka leletnek számít,  s arra utal, hogy hordozója életében tehetős lehetett.   

   

A sírhelyek feltárásával megbízott régész szerint jelenleg a  leletek elemzése zajlik, amit több hónapig tartó antropológiai  vizsgálat követ majd. A leletek további sorsáról ezt követően  születik majd döntés, de feltételezhetően a helyi múzeumba  kerülnek.    

   

Az esetleges további feltárásokról Takács Mihály azt mondta:  feltételezhető, hogy az egykori temetkezési hely túlnyúlik azon a  területen, ahol a mostani infrastrukturális beruházás zajlik, és  amit már sikerült feltérképezni. 

     

Hozzátette: szeretnék az egész  területet feltérképezni, azonban erre csak azután kerülhetne sor,  ha majd az esetlegesen érintett területekre is kiterjesztik az  építkezés-engedélyeztetési eljárást, amiről viszont a beruházó dönt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában