Ország-világ

2017.04.25. 16:23

Görögország ismételten elutasította három török katonaszökevény kiadatását

A görög legfelsőbb bíróság kedden elutasította a tavaly júliusi törökországi puccskísérlet után Görögországba szökött nyolc török katona közül háromnak az Ankara által ismételten kért kiadatását - közölte a görög hírügynökség.

Ankara 2017. január 30-án újabb kiadatási kérelmet terjesztett elő, mindössze négy nappal azt követően, hogy a görög törvényszék megtagadta a nyolc dezertőr kiadását Törökországnak. A bíróság szerint ugyanis nincs garancia arra, hogy otthon tisztességes eljárásban lenne részük.


A mostani eljárás alatt a törvényszék egyik tagja kijelentette, hogy "a szomszédos állam hatóságai megengedhetetlen módon próbálnak beavatkozni a görög igazságszolgáltatás menetébe" a legfelsőbb bíróság korábbi döntése ellen fellebbezve.


A szökött katonákat Ankara a többi között azzal vádolja, hogy közük volt a puccskísérlethez, az alkotmányos rend felforgatásához, és a török elnök elleni merénylethez. Ezen felül köztulajdon megrongálásával és csoportosan elkövetett rablással is vádolja őket Törökország. Ez utóbbi két vádpont a helikopter ellopására vonatkozik, amellyel a dezertőrök eljutottak Görögországba.


Egyelőre nem tudni, hogy a másik öt katona ügyét mikor tárgyalja a legfelsőbb bíróság.


A török fegyveres erők nyolc tagja 2016. július 16-án, mindössze órákkal az elvetélt államcsínykísérletet követően szökött katonai helikopteren Alekszandropolisz görög határvárosba, ahol azonnal menedékkérelmet nyújtottak be. A görög hatóságok akkor illegális határátlépés miatt őrizetbe vették és két hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték őket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában