Ország-világ

2017.04.19. 19:42

Böhömnagy aszteroida zúgott el a Föld mellett

Viszonylag nagy, mintegy 650 méteres aszteroida haladt el a Föld mellett szerdán.

A 2014 JO25 jelű kisbolygó a mérések szerint közép-európai idő szerint 14 óra 24 perkor haladt el a Föld mellett - derül ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA által közzétett adatokból.


Az aszteroida 1,8 millió kilométerre, 4,6 Föld-Hold-távolságra közelítette meg a Földet. Kisméretű aszteroidák minden héten többször elhaladnak ilyen távolságban a Föld mellett, de ez a távolság a legkisebb bármely ilyen méretű vagy nagyobb ismert aszteroida esetében az öt kilométer méretű Tautatis kisbolygó óta, amely 2004 szeptemberében négy Föld-Hold-távolságra közelítette meg a Földet.


A szakemberek ismerete szerint hasonló méretű aszteroida legközelebb 2027-ben fog elhaladni a Föld mellett, amikor az 1999 AN10 jelű, 800 méter átmérőjű kisbolygó egy Föld-Hold-távolságra (380 ezer kilométer) fogja megközelíteni a Földet.


A három éve felfedezett 2014 JO25-ös jelű aszteroida egyike annak a számtalan kőzettöredéknek, amely a Naprendszer 4,6 milliárd éve történt keletkezése óta kering az űrben, és egyike azoknak, melyek a Nap körüli pályájukon keringve közel kerülhetnek a Földhöz. 


Azt, hogy az aszteroida becsapódjon a Földbe, a csillagászok teljesen kizárták. Egy ilyen összeütközésnek egyébként végzetes következményei lennének, mint ahogyan azt a múltbéli becsapódások is bizonyítják. 


A csillagászok néhány éve fokozatos figyelmet szentelnek a Föld környezetének, hogy minél korábban észleljék a közelítő aszteroidákat. Eddig mintegy 16 ezer földközeli aszteroidát azonosítottak, a NASA közülük 1800-at sorolt a "potenciálisan veszélyes" kategóriába. Ebből 156 aszteroida átmérője legalább egy kilométer.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában