Ország-világ

2017.04.17. 09:03

A két Koreát elválasztó övezetbe látogatott Mike Pence amerikai alelnök 

Az Egyesült Államok Dél-Korea melletti "rendíthetetlen" elkötelezettségét hangsúlyozta Mike Pence amerikai alelnök, amikor felkereste a két Koreát elválasztó demilitarizált övezet közvetlen szomszédságában található egyik amerikai támaszpontot hétfőn, egy nappal az észak-koreai kommunista rezsim újabb, ezúttal sikertelen rakétakísérlete után.

Pence négy országot érintő ázsiai körútjának első állomásaként érkezett Dél-Koreába. A látogatássorozat célja, megmutatni Amerika szövetségeseinek, hogy Donald Trump elnök republikánus kormánya nem fordít hátat az egyre ingatagabb térségnek. A Koreai-félszigetet kettészelő demilitarizált övezet, amelyet az 1950-53-as koreai háborút lezáró tűzszüneti megállapodás értelmében hoztak létre, egy négy kilométer széles, aláaknázott és szögesdrótakadályokkal szegélyezett földsáv, amelynek két oldalán folyamatosan figyelik egymást a katonák. Az amerikai alelnök, akinek apja katonaként szolgált a koreai háborúban, megtiszteltetésnek nevezte, hogy az övezetbe látogathatott, és dicsérte a Dél-Koreával fenntartott szövetségesi viszonyt, amely a két nép közötti "megbonthatatlan kötelék" tanúbizonysága.


Az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, H. R. McMaster éppen vasárnap beszélt arról, hogy Washington és szövetségesei, valamint Kína immár közösen próbálják kidolgozni a lehetséges válaszlépéseket, amelyekkel megfékezhetnék a tiltott fegyverkísérletek sorát végrehajtó Észak-Koreát. Trump elnök ugyanakkor az elmúlt hetekben jelezte, hogy az Egyesült Államok szükség esetén kész akár egyedül is kezelni az ügyet. McMaster vasárnap jelezte, hogy Trump egyelőre nem fontolgat katonai beavatkozást, annak ellenére, hogy egy atommeghajtású repülőgéphordozóval az élén, az amerikai haditengerészet egy csapásmérő köteléke tart a térségbe. "Itt az ideje, hogy megtegyünk minden tőlünk telhető lépést - a katonai opció kivételével -, és megpróbáljuk békésen megoldani ezt a helyzetet" - mondta a nemzetbiztonsági főtanácsadó az ABC televízió This Week című vasárnapi műsorában. "Mostanra nemzetközi egyetértés alakult ki arról, hogy ez a helyzet, egyszerűen nem tarthat tovább" - tette hozzá. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában