Ország-világ

2017.04.30. 11:49

A Bakonyvasút ünnepe Porva-Cseszneken - fotók

A Bakonyvasút Napját az idei évben a vasúttörténeti kiállítás helyszínén, Porva-Csesznek megállóhelyen tartották.

kisalfold.hu

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség idén április 29-én rendezte meg Porva- Cseszneken a Bakonyvasút Napját.


A szokásos Győr és Zirc között közlekedő gőzmozdony és a nosztalgia-vonat elmaradt, de így is akadt látnivaló a fiatalabbak és az idősebbek számára egyaránt. Az eseményt Merczi Miklós, a Közlekedési Múzeum Osztályvezetője, és Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió Oktatási Biztosa is megtisztelte a jelenlétével.


 

A Bakonyvasút Napját rendezték Porva-Cseszneknél - Fotó: Béres Márton


A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség minden április utolsó szombatján rendezi meg a Bakonyvasút Napját. Az idei program más volt, mint az előző éveké. Sajnos technikai okok miatt az évente közlekedő nosztalgiavonat megszervezésére nem volt lehetőség, jelenleg ugyanis nincsen olyan működő gőzmozdony Magyarországon, amely fel tudna kapaszkodni a szűk hegyi pályán. Cserében a szervezők izgalmas programokkal várták a fiatalabbakat és az időseket egyaránt. A gyermekek az ’Én vonatom’ aszfaltrajz-versenyen vehettek részt, kipróbálhattak egy hajtányt, illetve átcsúszhattak a Cuha fölé kifeszített drótkötélpályán. A felnőttek megtekinthették a megújult vasúttörténeti kiállítást, illetve egy vezetett, 13 km-es túrán vehettek részt.


Az esemény főpontja volt a megújult vasúttörténeti kiállítás megnyitása volt. Az alkalomra elfogadta a Bakonyvasút Szövetség meghívását Merczi Miklós, a Közlekedési Múzeum Osztályvezetője, és Dr. Navracsics Tibor, az Európai Unió Oktatási Biztosa is. A megnyitót Bödecs Barna, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség  elnöke kezdte, beszédében hangsúlyozta, hogy az előző évekhez eltérően idén a szövetség önhibáján kívül nem volt lehetőség a nosztalgia-vonat megszervezésére, és méltatta két kollégáját, Feld Márton Istvánt, illetve Trexler Mátét, a kiállítás újraálmodóit. „Nekünk, mint civil szervezetnek nagyon komoly gondot jelent, hogy egyre elhanyagoltabb pályán és szerelvényeken kell közlekednünk, nagyon nehezen tudunk ilyen sanyarú körülmények között annak az elképzelésnek megfelelni, hogy ez a két megyeszékhelyet összekötő vasútvonal egy vonzó közösségi közlekedési eszköz lehessen, ennek a javításán dolgozik a szövetségünk"- zárta gondolatait.

Dr. Navracsics Tibor méltatta a vasútvonal múltját, és megemlítette, hogy ő maga is sokat túrázott a Bakonyban általános és középiskolásként. „Az önazonosság megtartására szükségünk van ahhoz, hogy fenntartsuk a számunkra kedves dolgokat, tudom és látom Barnáék küzdelmét, hogy milyen nehéz harcolni évről-évre azért, hogy a Bakonyvasút megmaradjon, és én egy pozitív fordulatot még mindig nem zárnék ki a történetből, én a magam részéről annyit tudnék jelezni, hogy 2018 az Európai Kulturális Örökség éve lesz, és számomra a Bakonyvasút is a kulturális örökség része. Az örökség nem csak múzeumi tárgyakból áll, hanem minden olyan dologból, ami a kultúránkhoz hozzáad, ilyen ez a vasútvonal is. " Merczi Miklós, a Közlekedési Múzeum Főosztályvezetője párhuzamot vont a Közlekedési Múzeum és a Bakonyvasút között: „A Közlekedési Múzeum fizikai megléte most ebben a pillanatban nincsen, de azon dolgozunk, hogy legyen és jobb legyen mit az múzeum elődje. A Bakonyvasút Szövetség is azon dolgozik teljes mellszélességgel, hogy ez a vasút működjön." Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy nem csak a Közlekedési Múzeumban tekinthetőek meg színvonalas kiállítások, hanem civil szervezetek szervezésében is. Végezetül gratulált a kiállításhoz és a szövetség munkájához.


A programot a törzs utas akció eredményhirdetése zárta. Akik bérlettel utaztak a Győr-Veszprém vasútvonalon, és lejárt bérleteikből küldtek be a Bakonyvasút Szövetségnek, egy sorsoláson vettek részt. Idén vásárlási utalványt, táskát és csokit lehetett nyerni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában