Ország-világ

2017.03.03. 10:09

Zimbabwe nemzetközi segítséget kért az áradások áldozatainak megsegítésére

Zimbabwe nemzetközi segítséget kért pénteken a tavaly december óta történt áradások áldozatainak megsegítésére. A korábbi szárazságot felváltó heves esőzések következtében 246 ember halt meg, és mintegy kétezer vált hajléktalanná a dél-afrikai országban.

Az El Nino éghajlati jelenség okozta szárazság tavaly tönkretette a mezőgazdasági terményeket Zimbabwéban, s mintegy négymillió ember számára vált szükségessé élelmiszersegély. A lakosságnak viszont most az árvizekkel kell megküzdenie az átlagosnál jóval több eső miatt.


Az El Nino áll a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedése mögött, ami egyes helyeken aszályt és szárazságot, máshol pedig óriási esőzéseket, viharokat okozhat. 


Saviour Kasukuwere önkormányzati miniszter elmondta, hogy árvizek söpörtek végig az ország déli és délnyugati vidékein, komoly károkat okozva a mezőgazdaságban, valamint arra kényszerítve az embereket, hogy ideiglenes menekültszálláson keressenek menedéket. Kétezer ember hajléktalanná vált, 74 iskola megrongálódott, hetven gát átszakadt.


A kormánynak komoly gondokat okoz a segítségnyújtás, leginkább azokon a területeken, amelyeket a tavalyi szárazság sem kímélt. A városokban leginkább az utak mentek tönkre. 


Kasukuwere az ország befektetőihez, a magánszektorhoz és a nyilvánossághoz fordult, hogy járuljanak hozzá az ország rendkívüli segélyprogramjához. Mintegy százmillió amerikai dollárra (több mint 29 milliárd forintra) lenne szükség a nemzetközi közösség részéről. A kormány sátrakkal, gyógyszerekkel és élelmiszerekkel szeretné segíteni a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában