Ország-világ

2017.03.30. 09:00

Tartja magát húsvétig a zöldségár

Húsvétig megmaradnak ezek a zöldség- és gyümölcsárak. A már kapható magyar primőr is elég drága, de a kereskedők szerint nem drágább, mint tavaly ilyenkor. Az alma ára éppen most szökik fel.

Laczó Balázs

Bő két hét van hátra húsvétig, február elején a zöldségesek azt mondták: az árak addig már biztosan tartják magukat. A győri vásárcsarnokban körülnézve azt látjuk, hogy a primőröknél nagy az eltérés egy-egy kereskedő árpolitikája között, persze mindenki a maga minőségére és a paradicsom magyar voltára esküszik. Szakács Zsoltné, az egyik árus február elején azt mondta nekünk, hogy az egész Európát sújtó tartós fagy miatt a zöldség-gyümölcs ára felével is drágult tavaly óta. Ezt tapasztaltuk mi is, de volt, aki azt mondta, hogy elsősorban a magyar termést tizedelte a tél, az importcikk ára meg csak utána kúszott fel. Akkor még nem voltak fóliás primőrök a pulton, lássuk, most mi a helyzet?


– Az árak nem mentek lejjebb és húsvétig biztos, hogy tartani fognak. De megjelentek a primőr magyar zöldségek, azoknak az ára tavaly ilyenkor is hasonló volt – véli Szakács Zsoltné. A hölgy pultján már magyar a paradicsom 1290-ért, s a paprika is 1490 forintért. Szintén hazai a 159 forintos retek, a 200 forintos uborka, a 200 forintos vöröshagyma és a 200 forintos saláta. A fogyasztói árak között jókora a különbség, és nehéz a laikusnak eldönteni, hogy ez a besorolásnak, a minőségnek vagy csak a haszonkulcsnak köszönhető-e.


Tóth Lászlóék szerint náluk például inkább olcsóbb a paradicsom és a paprika, mint tavaly, mert 2016 márciusának végén 1000-ért adták a vásárcsarnokban. Ami drágult, az a gyümölcs, például a körte, s most 790 forint. A retek csomója itt is 150 körül mozog, a magyar alma több fajtája is 279, a szintén magyar vöröshagyma 155, a burgonya 179, a gyökér 599, a karfiol 699 forint. S végül egy spanyol kedvenc: a mandarin kilónként 500 forint. 


Bacsa István almatermelő tegnap reggel járt a nagybani piacon, a termelői árat látja, s az éppen most kúszott fel. A nagybanin 140-ről 150 forintra drágult a másodosztályú alma, az első osztályú annál erőteljesebben: 200 helyett már 300 forint. Hozzátette: tavaly ilyenkor jóval olcsóbb volt. A gyökérzöldség, a sárgarépa termelői ára a tavalyinak felel meg, várhatóan még két hétig tartja magát minden. Mert ha szép lassan lejjebb is menne, a húsvét visszarántaná "akkor úgyis mindenki megveszi" alapon.


  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában