Ország-világ

2017.03.04. 22:07

Száznál is többen haltak éhen két nap alatt

Kolerajárvány is pusztít Szomáliában: 69-en haltak meg a betegségben egy nap alatt.

Száztíz ember halt éhen az elmúlt 48 órában Szomália egyetlen, szárazság sújtotta délnyugati körzetében, Bayban, ahol már a kolerajárvány is szedi az áldozatait: 69-en haltak meg a betegségben egy nap alatt.

A szomáliai kormány kedden hirdetett katasztrófahelyzetet a szárazság sújtotta országban, ahol az ENSZ becslései szerint ötmillió ember szorul segítségre, mivel hatalmas méreteket öltött az éhínség.

Hasszan Ali Khaire szomáliai miniszterelnök kedden a szárazság elleni harccal foglalkozó bizottság ülésén ismertette, hogy egyedül a délnyugati Bay körzetben 110-en haltak éhen az elmúlt 48 órában.

A szóban forgó szomáliai térségből ezrek indultak útnak a fővárosba, Mogadishuba élelmiszersegélyért. A közelmúltban hétezernél többen jelentkeztek az ott létesített élelmiszerelosztó központoknál.

Az ENSZ szerint jelenleg 363 ezer alultáplált gyerek van Szomáliában, 71 ezren közülük súlyosan alultápláltak. A világszervezet szakértői szerint a tiszta víz hiánya miatt a kolera és más betegségek veszélye is fennáll.

Éppen szombaton érkeztek hírek arról, hogy kolerajárvány tört ki Bay körzetben. Baido városában és a környékbeli falvakban 69 ember halt meg kolerában az elmúlt egy napban - közölte Abdullahi Omar Roble, a humanitárius ügyekkel foglakozó hivatal térségbeli vezetője. Roble szerint hetvennél többen kerültek kórházba, és nincs elegendő gyógyszer a kezelésükhöz.

Szomália egy azon négy ország közül - Nigéria, Dél-Szudán és Jemen mellett -, amelyek miatt a világszervezet megkongatta a vészharangot. António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt hónapban 4,4 milliárdos segélyt kért számukra, elkerülendő az éhínség és szárazság miatt fenyegető katasztrófát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában