Ország-világ

2017.03.25. 19:56

Minszkben szétverték a kormányellenes tüntetést

Keményen lesújtott a fehérorosz rendőrség szombaton a kormányellenes tüntetőkre, akik a hatóságok tiltása ellenére gyűltek össze Minszk központjában, egy emberi jogi csoport közlése szerint a rohamrendőrök több mint 400 embert vettek őrizetbe, és sokakat megvertek.

A tiltakozók előzőleg azt remélték, hogy a szombati tiltakozással meglovagolhatják a volt szovjet köztársaság Aljakszandr Lukasenka elnök vezette autoriter kormányának erősödő elutasítottságát.


Mintegy 700 demonstráló próbált volna felvonulni a fehérorosz főváros legnagyobb sugárútján, de a rohamrendőrök útjukat állták, majd szétverték a menetet, és sokakat őrizetbe vettek. Egy demonstráló elmondása szerint a pajzsokkal és botokkal felszerelt rohamrendőrök ütlegelték a tüntetőket, több nőt pedig a hajánál fogva vonszoltak tak a rendőrségi buszokhoz. A megmozdulást szervező Viasna nevű jogvédő szervezet egyik munkatársa, Tatiana Revjako az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a rendőrök több mint 400 embert vittek el, "az őrizetbe vettek közül sokakat megvertek, és többen orvosi ellátásra szorultak".


A demonstráció kezdete előtt a Viasna a Twitteren közölte, hogy a rendőrség megrohamozta az irodájukat, és minden ott lévőt őrizetbe vettek - azaz 57 embert -, a szervezet aktivistáit, újságírókat és külföldi megfigyelőket egyaránt.


A hatóságok hajnalban elfogták Uladzimir Neklajev ellenzéki vezetőt is, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét, aki a minszi tüntetésen mondott volna beszédet. Neklajevet a fehéroroszországi Breszt városában szállították le a vonatról, amellyel a lengyel fővárosból, Varsóból érkezett vissza hazájába. A szombatra tervezett minszki demonstráció előtti napokban több mint 100 ellenzékire szabtak ki háromtól tizenöt napig terjedő börtönbüntetéseket.


Az egykori szovjet tagköztársaságban két hónapja tüntetnek az emberek országszerte a "naplopók elleni törvényként" elhíresült jogszabály ellen, amely a nem teljes munkaidőben dolgozókat adóztatja meg. Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, és március elején bejelentette, hogy idén már nem fogják alkalmazni a törvényt. A jogszabályt viszont nem helyezte végleg hatályon kívül, és az elnök lemondását követelő demonstrációk folytatódtak. Lukasenka nemrég azt mondta, hogy külföldi titkosszolgálatokat sejt a demonstrációk hátterében.


Március 25-én a fehérorosz ellenzék a "szabadság napját" ünnepli. 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét.Szombaton a Fehéroroszország nyugati részén lévő Hrodna (Grodno) városban és Bresztben is több százan tüntettek az elnök ellen. Őrizetbe vé telekről onnan még nem érkezett hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában