Ország-világ

2017.03.07. 08:00

Már az aszálytól tartanak a gazdák

Megúszták az őszi vetések a hó nélküli, kemény januári hideget. Sok gazda ugyanakkor már a térség egy részét sújtó példátlan szárazság következményeitől tart.

Hancz Gábor


Az utóbbi harminc év leghidegebb januárja volt az idei, amikor gyakran – Győrben például egy tucatszor – süllyedt –10 fok alá reggelre a hőmérséklet. Az ország más részeivel ellentétben ráadásul térségünkben csak ritkán borította hó a tájat – Sopronban tíz, a megyeszékhelyen három ilyen napot jegyeztek fel –, így a gazdákattól tartottak, hogy a fagy károsította az őszi vetéseket. Szerencsére úgy tűnik, nem lett igazuk, a határban mindenütt zöldellő földeket látni.


Bóna Szabolcs, a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. vezetője kérdésünkre elmondta: csak a későn vagy újravetett repcénél tapasztaltak károkat, miközben a gabonafélék és a fagyérzékenyebbnek tartott őszi vetésű borsó is átvészelte a telet.

 

A rábapordányi Bóna Szabolcs csak a repcében tapasztalt károkat. Fotó: M. M.


Hasonló tapasztalatokról számolt be Várföldi Lajos, a dunaszentpáli Te-Bu Kft. tulajdonosa. „Féltünk attól, hogy a gabonatáblákban a fölfagyás jelei mutatkoznak, de szerencsére ez nem következett be. Most már sokkal jobban aggaszt a szárazság. A télen alig-alig hullott csapadék, s az a kevés is sok részletben érkezett. Azt a kis nedvességet, ami a talaj legfelső rétegében volt, az elmúlt napok szeles időjárása már elvitte. A repcére február végén kijuttatott fejtrágya eső híján valószínűleg nem is hasznosult" – fejtette ki a gazda. Ő úgy látja, nagyon ideje volna, hogy a következő egy-két hétben megérkezzen az égi áldás. Évekre visszamenő adatsora alapján egyébként a tavasz egyre gyakrabban aszályos térségünkben.


Szabó Lajos Győr-Moson-Sopron megyei főfalugazdász megerősítette: fagykár csak a repcében mutatkozik, mértéke azonban ennél a növénynél sem haladja meg a 10–15 százalékot. „A gyümölcsösökben a januári hideg nem okozhatott gondot, de beszéltem szőlészekkel is, akik azt mondták, a szőlőnek sem ártottak a mínuszok" – jegyezte meg a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában