Ország-világ

2017.03.23. 07:12

Londoni terrortámadás: A Scotland Yard azt vizsgálja, hogy voltak-e társai a terroristának

Szakértő: "nagyon valószínűtlen", hogy Masood teljesen egyedül cselekedett volna.

A Scotland Yard jelenleg azt vizsgálja, hogy egyedül cselekedett-e a szerdai londoni merénylet elkövetője.


Mark Rowley, a londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárítási ügyosztályának parancsnoka péntek délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a vizsgálat most már a merénylő, Khalid Masood indítékainak, az általa tett előkészületeknek és esetleges társainak a felderítésére összpontosít.


Rowley közölte: a Scotland Yard mindenekelőtt azt igyekszik kideríteni, hogy Masood - aki Adrian Russell néven született a délkelet-angliai Dartford városában, de használta az Adrian Russell Ajao, illetve az Adrian Elms személyazonosságokat is, mielőtt felvette a Khalid Masood nevet - teljesen egyedül cselekedett-e terrorista propaganda hatására, "vagy esetleg mások biztatták, támogatták, utasították".


A Scotland Yard terrorelhárítási parancsnoka kérte azokat, akiknek korábban volt dolguk Masooddal, és bármilyen okból aggályosnak találták viselkedését, jelezzék a rendőrségnek.


Tom Wilson, a Henry Jackson Society nevű, a terrorizmus jelenségének és hátterének vizsgálatára szakosodott londoni kutatóműhely szakértője a BBC televíziónak pénteken elmondta: az elemzőház szerint "nagyon valószínűtlen", hogy Masood teljesen egyedül cselekedett volna. Wilson szerint a cég által vizsgált terrorcselekményeknek mindössze a 10 százalékát hajtotta végre olyan elkövető, akinek nem voltak külső kapcsolatai. A tapasztalat az, hogy a látszólag teljesen egyedül, önállóan cselekvő terroristák is rendszerint szélesebb hálózat tagjai, vagy legalábbis online fórumokon kommunikálnak másokkal - mondta a szakértő.


A Scotland Yard eddigi vizsgálatai szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények, köztük súlyos testi sértés, támadófegyverek birtoklása és a közrend elleni kihágások miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.


A pénteki, véglegesnek tekinthető adatok szerint ötvenen sérültek meg a szerdai londoni merényletben, és a rendőrök által lelőtt 52 éves támadóval együtt öten haltak meg.


A legutóbbi áldozat, a 75 éves Leslie Rhodes csütörtök éjjel hunyt el a londoni King's College egyetemi kórházban. A két másik civil halálos áldozat egy kétgyermekes, 43 esztendős brit nő, Aysha Frade, illetve egy amerikai turista, Kurt Cochran.


Az áldozatok között van egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután lőtte le a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag.


A rendőr meggyilkolása előtt Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt.


Péntekig tizenegy személyt vettek őrizetbe, közülük tíznek a kihallgatása péntek este is tartott. A Scotland Yard beszámolója szerint pénteken két "komoly jelentőségű" őrizetbe vétel történt Közép- és Északnyugat-Angliában a merénylettel összefüggésben.


Korábban írtuk:

"Legmélyebb részvétét" fejezte ki csütörtökön II. Erzsébet brit királynő az előző nap London központjában végrehajtott terrortámadás érintettjeinek, és egyúttal méltatta a történtekre adott rendőrségi választ.

Gondolatban azokkal vagyok, imáim és legmélyebb részvétem azoknak szól, akiket sújtott a tegnapi szörnyű erőszak

- hangsúlyozta közleményében a 90 éves uralkodó, aki egyúttal köszönetet mondott a rendőröknek és mindazoknak, akik oly önzetlenül igyekeztek másokat megvédeni.


A királynő eredetileg csütörtökön nyitotta volna meg hivatalosan a londoni rendőrség új székházát, de a rendezvényt a terrortámadás miatt lefújták.


Korábban írtuk:

Az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet jelentkezett a londoni merénylet elkövetőjeként - jelentette csütörtökön a dzsihadista szervezett szócsövének számító az Aamák hírügynökség.


A dzsihadisták szerint az elkövető

az Iszlám Állam katonája volt, aki tettét a koalíció állampolgárai elleni támadásokra szólító felhívásnak eleget téve hajtotta végre.

A rendőrök a helyszínen végeztek a merénylővel.  

Nyilvánosságra hozta a szerdai londoni merénylet elkövetőjének kilétét csütörtök délután a Scotland Yard.


A rendőrségi bejelentés szerint a támadást az 52 éves Khalid Masood hajtotta végre. Masood a délkelet-angliai Kentben született, és az utóbbi időben a közép-angliai West Midlands országrészben élt.


Ebben a térségben van Birmingham, a második legnagyobb népességű brit város is, ahol a rendőrség csütörtök hajnalban nagyszabású rajtaütéseket hajtott végre, házkutatásokkal és őrizetbe vételekkel. Londonban is voltak hasonló rendőrségi akciók, és csütörtök délutánig a két városban összesen nyolc személyt vettek őrizetbe.


A Scotland Yard csütörtöki közleménye nem említi, hogy Masood Birminghamben élt volna, de a birminghami nyom már a merénylet után nem sokkal felmerült, mivel a Westminster hídon végrehajtott gázolásos merénylethez az elkövető egy olyan járművet használt, amelyet Birminghamben bérelt.


A Scotland Yard szerint Masood az elmúlt évtizedekben erőszakos bűncselekmények miatt többször állt bíróság előtt, de terrorizmus vádjával soha nem vonták felelősségre.Korábban írtuk:


Egyperces néma főhajtással emlékeztek csütörtökön a londoni merénylet áldozataira Spanyolország több városában.


A délben a madridi parlament alsóházának belvárosi épülete előtt a képviselők, a kormányzati hivataloknak otthont adó Moncloa-palota előtt pedig Mariano Rajoy miniszterelnök és kabinetjének több tagja adózott az áldozatok emlékének.


A kormányfő táviratban nyilvánított részvétet és fejezte ki együttérzését a spanyol kormány nevében Theresa May brit miniszterelnöknek


Mint írta, egységesnek kell maradniuk "az ilyen típusú fenyegetésekkel szemben", amelyek "mindenkit egyformán érintenek, és nem ismernek határokat".


Korábbi sajtóértesülések szerint a szerdai merénylet halálos áldozatai között egy spanyol állampolgár is van.


A spanyol külügyminisztérium tájékoztatása szerint a 43 éves nő valójában londoni születésű brit állampolgár, akinek édesanyja spanyol, így rokonai élnek a galíciai Betanzosban.


A település önkormányzata háromnapos gyászt rendelt el. Félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a városházán, ahogy a galíciai parlament épületén is. A helyi képviselők délben itt is egy perces néma főhajtással emlékeztek az áldozatokra, és így tett a galíciai autonóm közösség több önkormányzata is.


A spanyol királyi pár Twitter-üzenetben fejezte ki megrendülését és együttérzését brit fővárosban történt merénylet miatt.  


Korábban írtuk:


Nagy-Britanniában született a szerdai londoni merénylet elkövetője, aki ellen néhány éve a brit elhárítás (MI5) vizsgálatot folytatott szélsőséges nézetei miatt - mondta csütörtökön a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva Theresa May brit miniszterelnök.  


May hozzátette ugyanakkor: ez múltbeli ügy, a merénylő az elmúlt időszakban nem került a hírszerzés látókörébe, és nem voltak előzetes hírszerzési értesülések arról, hogy mire készül.


A brit kormányfő elmondta azt is, hogy a parlament melletti Westminster hídon elkövetett gázolásos merénylet sérültjei között - tizenkét brit állampolgár mellett - három francia gyermek, valamint két román, négy dél-koreai, két görög és egy-egy német, lengyel, ír, kínai, olasz és amerikai állampolgár van.


Theresa May megerősítette, hogy a Nagy-Britanniában érvényes terrorkészültségi szint - amely jelenleg a második legmagasabb - nem változik.


A brit miniszterelnök hangsúlyozza: nincs olyan hírszerzési értesülés, amely küszöbönálló újabb terrortámadás veszélyét jelezné.  


Korábban írtuk:


A brit rendőrség hat helyen hajtott végre rajtaütést és hét embert vett őrizetbe a szerdai londoni merényletet követően - közölte csütörtöki sajtótájékoztatóján a brit rendőrség legmagasabb rangú terrorelhárítási vezetője. A brit védelmi miniszter pedig azt mondta: a hatóságok feltételezik, hogy a londoni merényletnek valamilyen formában köze van az iszlamista terrorizmushoz.


A rajtaütéseket, házkutatásokat az észak-angliai Birminghamben és az ország más részein hajtották végre - tette hozzá Mark Rowley terrorelhárítási parancsnok.


A rendőrség nem tud arról, hogy a lakosságot újabb azonnali támadás fenyegetné. A londoni merénylő egyedül hajtotta végre a tettét - erősítette meg a parancsnok, hozzátéve, hogy az illetőt "a nemzetközi terrorizmus ihlette".


Rowley közölte, hogy a tettes három embert ölt meg a korábban közölt néggyel szemben: egy rendőrt késsel szurkált halálra, és két elütött járókelő halt bele sérüléseibe, egy negyvenes évei közepén járó nő és egy ötvenes évei közepén járó férfi, de többet nem mondott róluk. A különböző állampolgárságú sebesültek közül 29 embert ápolnak kórházban, és közülük hétnek válságos az állapota - mondta.


Spanyol forrás szerint az egyik halálos áldozat egy spanyol nő, aki családjával Nagy-Britanniában élt - jelentette a Reuters hírügynökség.


A sérültek között van három francia gimnazista, akik iskolai kiránduláson vesznek részt. Ketten közülük súlyos, de nem életveszélyes állapotban vannak. Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter meglátogatja őket a londoni kórházban - jelentette be a miniszter sajtószolgálata.


A román hatóságok tájékoztatása szerint román az a nő, aki a merénylő autója elől a hídról beleugrott a Temzébe, és súlyos sérülést szenvedett.


A sérültek között van öt dél-koreai állampolgár is a szöuli külügyminisztérium szerint.


Michael Fallon brit védelmi miniszter a BBC rádiójának nyilatkozva azt mondta: a hatóságok feltételezik, hogy a londoni merényletnek valamilyen formában köze van az iszlamista terrorizmushoz. A rendőrség vizsgálja, hogy a támadót, bár tettét egyedül hajtotta végre, segítették-e mások, vagy részt vettek-e a tervezésben - tette hozzá. Fallon bejelentette, hogy felülvizsgálják a brit parlament épületére vonatkozó biztonsági előírásokat.


Noha a brit parlament csütörtökön a tervnek megfelelően folytatta a munkáját, a parlamentnek helyet adó Westminster-palotát még délelőtt is rendőrségi kordonnal vették körbe, lezárva tartották a Westminster-hidat, amelyen a tömeges gázolást elkövették, és a Westminster metrómegállót sem lehetett megközelíteni a felszínről.


A parlament tagjai egyperces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra.


Több ország, köztük Irán is elítélte a londoni merényletet. A teheráni külügyminisztérium szóvivője kifejezte együttérzését az áldozatok családtagjaival.

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött csütörtökön II. Erzsébet angol királynőnek az előző napi londoni terrortámadás miatt - tájékoztatta az MTI-t a Köztársasági Elnöki Hivatal.


Áder János - mint írta - megrendülve és mély szomorúsággal értesült a merényletről, amelyben több ártatlan ember életét vesztette. A magyar nép és a maga nevében részvétéről és mély együttérzéséről biztosította az áldozatok családtagjait, és mihamarabbi felépülést kívánt a sérülteknek.


"Magyarország szigorúan elítéli ezt a kegyetlen és gyalázatos erőszakcselekményt. Imádkozunk az érintett családokért, együttérzünk velük ezekben a nehéz időkben" - írta.


A merénylő szerda délután a Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött. Ezután megpróbált bejutni a parlament épületébe, megölve az épület kapuját őrző járőrosztag egy tagját. Rátámadt egy másik rendőrre is, ekkor azonban lelőtték.  


Korábban írtuk:


A késsel leszúrt rendőr, aki belehalt a támadásba 48 éves volt - írta meg a The Guardian.

A férfi 15 év szolgálati idővel rendelkezett a parlamenti és diplomáciai szolgálatnál. PC Keith Palmer férj és apa volt a rendőrség közlése szerint.A másik áldozat Aysha Frade 43 éves volt és tanárként dolgozott Londonban.


Korábban írtuk:


A brit hatóságok feltételezik, hogy a londoni merényletnek valamilyen formában köze van az iszlamista terrorizmushoz - jelentette ki Michael Fallon brit védelmi miniszter csütörtökön a BBC rádiójának nyilatkozva.


A rendőrség vizsgálja, hogy a támadón kívül, aki egyedül hajtotta végre tettét, mások segítették-e ebben, vagy részt vettek-e a tervezésben - tette hozzá.


Fallon bejelentette, hogy felülvizsgálják a brit parlament épületére vonatkozó biztonsági előírásokat.


Mark Rowley, a londoni rendőrség terrorelhárítási vezetője közölte, hogy a tettes három embert ölt meg a korábban közölt néggyel szemben: egy rendőrt késsel szurkált halálra, és két elütött járókelő halt bele sérüléseibe.

 

London a szerdai merénylet másnapján


Korábban írtuk:

Rendőrségi rajtaütés volt Birminghamben a szerdai londoni merénylet után indított nyomozás keretében, több embert letartóztattak - közölték csütörtökön meg nem nevezett források a Sky News hírtévé szerint.


A hatóság egy időre lezárta az észak-angliai város több utcáját Egbaston kerületben. A rajtaütést helyi idő szerint szerda este 11 óra körül hajtották végre, célpontja egy lakóház volt a Hagley Roadon.


Egy szemtanú a Press Association brit hírügynökségnek azt mondta, hogy a londoni merénylő ebben a házban lakott. Három embert vettek őrizetbe az illető szerint.


A rendőrség az akció sikere érdekében nem nyilatkozott.


A sajtóhírek szerint a merénylő Birminghamben bérelte az autót, amellyel Londonban járókelők közé gázolt.


Birmingham a nagy-britanniai iszlamisták egyik központja. A Brüsszelben, valamint Párizsban terrortámadást végrehajtó Mohamed Abrini is ott tartózkodott tetteit megelőzően.

Korábban írtuk:


Öten meghaltak és legalább húszan megsérültek a London belvárosában szerdán elkövetett merényletben. Theresa May brit miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy nem változik Nagy-Britanniában a terrorkészültség szintje.


Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese szerda esti sajtótájékoztatóján elmondta: a halálos áldozatok között van egy rendőr, akit a támadó a parlament épületénél megkéselt. Meghalt a merénylő is, akit a parlamentnél járőröző rendőrök lelőttek.

 

A hatóság tudatta: tudni vélik, hogy ki volt a merénylő, de személyazonosságát egyelőre nem hozzák nyilvánosságra. Elmondták azt is, hogy azt feltételezik, iszlamista terrorcselekmény történt.

 

Egy rendor orködik egy birminghami ház elott, ahol a rajtaütést hajtottak végre az elozo napi londoni merénylettel kapcsolatban 2017. március 23-án.

A főparancsnok-helyettes szerint a rendőrség jelenleg abból a feltételezésből indul ki, hogy egyetlen merénylő volt. Nem sokkal korábban olyan médiaértesülések is felmerültek, hogy a merénylethez használt járműben ketten ültek.


Mark Rowley elmondta: a merénylő a brit parlament melletti Westminster-hídon először a gyalogosok közé hajtott, két embert megölve, majd járművével a parlament híres óratornya, a Big Ben mellett a híd korlátjának ütközött.

 Ezután próbált bejutni a parlament épületébe, megölve a parlament kapuját őrző járőrosztag egy tagját. Rátámadt egy másik rendőrre is, ekkor azonban lelőtték.


A Scotland Yard főparancsnok-helyettese alig két héttel ezelőtt tartott sajtótájékoztatóján éppen ilyen merénylettípus veszélyére hívta fel a figyelmet, kijelentve: az elhárító ügynökségek megítélése szerint a Nagy-Britanniát fenyegető terroristák eszköztára a késeléses támadásoktól a járművekkel megkísérelt merényleteken át a lőfegyverrel elkövetett terrorcselekményekig terjed.


A sérültek közül tizenkettőnek az állapotát minősítették súlyosnak, illetve válságosnak a mentőalakulatok. A merényletben francia és román állampolgárok is megsérültek.


Az egyik sérültet a Temzéből mentették ki; ő valószínűleg a gyalogosokat gázoló autó elől menekülve ugrott a folyóba a Westminster-hídról.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke az M1 aktuális csatornának azt mondta: a tárca nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben.


Theresa May miniszterelnök a támadás idején a parlament épületében tartózkodott, de a Scotland Yard egyik terrorelhárító egységének kíséretében, szolgálati járművével visszatért a közeli Downing Streetre.


May szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA).


A kormányfő a testület értekezlete után rövid nyilatkozatot tett Downing Street-i hivatala előtt, bejelentve: nem változik a terrorkészültségi szint.


Ennek alapján Nagy-Britanniában továbbra is a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.


Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.


Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.


Sadiq Khan, London polgármestere a merénylet után kijelentette: szerda estétől megemelték a London utcáin járőröző fegyveres és fegyvertelen rendőri egységek létszámát. Khan hozzátette: szeretné megnyugtatni a londoniakat és a brit fővárosba látogatókat, hogy London továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb városa.


Donald Trump amerikai elnök együttérzését nyilvánította ki Theresa May kormányfőnek a szerdai londoni terrortámadás után. Trump telefonon beszélt a brit miniszterelnökkel, és felajánlotta az amerikai kormány mindenre kiterjedő segítségét.


A magyar kormány részvétét fejezi ki a londoni merénylet áldozatai családjának, és mielőbbi, gyors gyógyulást kíván a sérülteknek - tudatta a külügyi tárca szerda este az MTI-vel.

Együttérzését fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai londoni terrorcselekmény áldozatai hozzátartozóinak abban a levélben, amelyet Theresa May brit kormányfőnek küldött - közölte az MTI-vel csütörtök reggel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.


A levélben a kormányfő azt írta, hogy lesújtva értesült a London központjában történt kegyetlen terrorista támadásról.


"Ez a szörnyű esemény sem tudja kisebbíteni elszántságunkat arra, hogy szembeszálljunk a terrorral és az erőszakkal" - hangsúlyozta, biztosítva a brit miniszterelnököt, hogy Magyarország ezután is szilárd szövetségese lesz az Egyesült Királyságnak a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.


A kormányfő minden magyar nevében részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. "Imáinkba foglaljuk Nagy-Britannia népét és együttérzünk vele ezekben a nehéz pillanatokban" - írta Orbán Viktor Theresa Maynek.  


A szerdai támadás a legsúlyosabb terrorcselekmény Londonban azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában