Ország-világ

2017.03.06. 17:44

Lázadók megtámadtak egy várost Mianmarban, hat rendőr meghalt

Lázadók megtámadtak egy várost Mianmar északkeleti részén, és legalább hat rendőrt megöltek - közölte hétfőn egy katonai tisztségviselő.

A tájékoztatás szerint a Mianmari Nemzeti Demokratikus Szövetség Hadseregének (MNDAA) tagjai a Kínával határos Kokang régió központjában, Laukkaiban több járművet és szállodát felgyújtottak. A lázadócsoport ezenkívül "nehéztüzérséggel" lőtte a várost, és az egyik rendőrőrs elleni támadásban életét vesztette hat rendőr.


A körülbelül tízezer négyzetkilométeres Kokang lakosainak többsége mandarin nyelvet beszélő kínai, akiknek rokonai élnek Kínában. A régió 1897-ben, a Csing-dinasztia idején került az akkor brit fennhatóság alatt lévő Burmához (ma Mianmar). 


A régióban már régóta feszült a helyzet az etnikai ellentétek miatt. A kokangi lázadók és a hadsereg között 2015 elején kitört harcokban több civil is életét vesztette, miközben ezrek menekültek át Kínába.


A tavaly év végén újra fellángolt konfliktus beárnyékolja a Kínához fűződő kapcsolatokat is, továbbá aláássa a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette mianmari kormány törekvését, hogy tűzszünetet kössön az ország valamennyi kisebbségével, amely fegyvert ragadt a kormányerők ellen. A kokangi régió lázadói egyelőre nem csatlakoztak a folyamatban lévő béketárgyalásokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában