Ország-világ

2017.03.26. 19:20

Korrupcióellenes tiltakozásról vitték el az orosz politikust

Több tucatnyi tüntetővel egyetemben őrizetbe vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap az általa szervezett moszkvai korrupcióellenes megmozduláson. Navalnijt azonnal kiemelték a tömegből, amint megjelent a helyszínen.

Az Eho Moszkvi rádióállomás helyszíni beszámolója szerint a  belvárosi Tverszkaja utcára meghirdetett "tiltakozó sétán" több  tízezren vettek részt. Több száz tüntető próbálta megakadályozni, hogy a hatóságok  elszállítsák Navalnijt. A Puskin-térről a rohamrendőrök  gumibotozással szorították ki a tömeget. A belváros fölött  helikopterek köröztek. Sajtójelentések szerint újságírókat is őrizetbe vettek.   


A Kreml előzetesen törvénytelennek és provokációnak minősítette  a megmozdulást, a belügyminisztérium pedig arra hívta fel a  moszkvaiakat és a fővárosba utazókat, hogy maradjanak távol a  tiltakozástól.


Navalnij kezdeményezésére Oroszországban a nap folyamán több nagyvárosban korrupcióellenes megmozdulás volt. Ezeket kiváltó oka  az volt, hogy a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem  Alapítvány egy, a hónap elején közzétett videóban 70 milliárd rubel  értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz  miniszterelnököt (1 rubel mintegy 5 forintot ér).  


A szervezők szerint az országos akció részvevőinek száma elérte a százezret. Ez az elégedetlenség legjelentősebb szervezett megnyilvánulása Oroszországban a parlamenti választási csalások ellen 2011-2012-ben megtartott tiltakozások óta.  


A több tucatnyi városra kiterjedő tüntetéseket egyes településeken annak ellenére is megtartották, hogy arra a szervezők  nem kaptak hivatalos engedélyt. Novoszibirszkben sajtójelentések  szerint mintegy 1500-2000 (Navalnij szerint 4000) ember tüntetett,  Irkutszkban, Krasznojarszkba, Szamarában és Cseljabinszkban pedig  mintegy ezer volt a részvevők száma. Előállítások Moszkva mellett Szentpéterváron, Novoszibirszkben  Habarovszkban és Jekatyerinburgban történtek. A hatóságok több  helyen csak a települések perifériáján engedélyezték a megmozdulást. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában