Ország-világ

2017.03.16. 21:46

Kétszázezer migráns érkezésére számítanak idén az olaszok

Megkezdték a bevándorlók elhelyezésének tervezését.

Legalább kétszázezer migráns érkezésére számít az idén az olasz belügyminisztérium, amely megkezdte a bevándorlók elhelyezésének tervezését, megemelve az önkormányzatokban befogadandók létszámát - hangzott el az olasz parlament migrációsügyi bizottságában csütörtökön.

Hetvenezerrel többen érkezhetnek az év végéig mint 2016-ban, amikor több mint 181 ezer volt az olasz partokon kikötött migránsok száma. A római belügyminisztérium számításai szerint ebből a tömegből mintegy 200 ezer ember számára kell majd szállást biztosítani, sokkal többnek, mint ahányan mostanáig kaptak elhelyezést Olaszországban.

Jelenleg az olasz migránstáborokban, menekültközpontokban és más szálláshelyeken több mint 173 ezer embert látnak el Olaszország 2800 önkormányzatában (az összesen 8000 önkormányzatból). Ennél nagyobb mértékű befogadásra van szükség - hangsúlyozta Gerarda Pantalone, a római belügyminisztérium migrációs felelőse a parlamenti bizottság előtt. Elmondta, hogy a belügyminisztérium emelni kívánja a "migránskvótát", vagyis az önkormányzatokban elhelyezett emberek számát.

Eddig minden ezer lakosra 2,5 migráns, többségükben menedékkérő jutott. A tervek szerint a kétezer lakosnál kisebb önkormányzatoknak legfeljebb hat embert kell majd befogadniuk, a több mint négyszázezer lakosú 14 olasz nagyvárosnak minden ezer lakos után kettő-kettőt, a többi önkormányzatnak pedig hármat-hármat. A migránsokat a helyi prefektusok osztják szét, de a polgármesterek egyelőre szabadon dönthetnek, hogy be akarják-e fogadni a migránsokat vagy sem.

2016-ban az olasz állam 610 millió eurót költött a migránsok elsődleges befogadására, vagyis ennyibe került az olasz partokra érkezésük után az azonnali ellátásuk.

Az olasz sajtó széles körű figyelmet szentelt egy olasz fiatalember egyik videómegosztó csatornán közölt videójának, amely a Földközi-tengeren migránsokat mentő nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóinak útvonalát követte. A fiatalember következtetése szerint az NGO-k hajói az észak-afrikai partoktól "taxiztatják" a migránsokat, összejátszva az embercsempészekkel. Hasonló gyanú miatt már három olasz ügyészség indított vizsgálatot e szervezetek ellen. Az Orvosok Határok Nélkül (Msf) szervezet olaszországi képviselője a SkyTg24 olasz hírcsatornán visszautasította a vádakat, hamis hírnek nevezte a videót, hangsúlyozva, hogy az NGO-k emberéletet mentenek, az embercsempészek pedig egyáltalán nem törődnek azzal, hogy ki menti a bajba jutottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában