Ország-világ

2017.03.24. 17:38

Juncker szerint az USA háborúba sodorja Európát

Az Egyesült Államoknak nem kellene a brit példa követésére bátorítania a tagországokat - mondta az EB elnöke.

Újabb háborúhoz vezethet a Balkánon az Európai Unió szétesése, az Egyesült Államoknak ezért nem kellene a brit példa követésére bátorítania a tagországokat - figyelmeztetett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Financial Times (FT) című brit üzleti lapnak adott pénteki interjújában.


A brüsszeli testület vezetője "meglepőnek" és egyben "zavarónak" nevezte Donald Trump frissen hivatalba lépett amerikai elnök lelkesedését az Egyesült Királyság uniós kilépése iránt. Szerinte ez azt mutatja, hogy az ingatlanmilliárdos nincs tisztában Európa rendkívül bonyolult történelmével.

Elmondta, hogy februárban Mike Pence amerikai alelnököt is figyelmeztette a washingtoni politika esetleges EU-ellenes fordulatának lehetséges következményeire.

Megmondtam az alelnöknek, hogy ne hívjanak fel másokat is távozásra, mert ha az Európai Unió összeomlik, akkor ismét kitör a háború a Nyugat-Balkánon

- közölte Juncker, annak a fontosságát kiemelve, hogy a térség államai előtt ott lebegjen az EU-tagság perspektívája.

"Ha magukra hagyjuk őket - Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, Macedóniát, Albániát és a többi országot -, akkor újból háború lesz" – vélekedett.

A volt luxemburgi kormányfő a britek kilépését tragédiának nevezte, amely azonban szerinte mindössze a kezdet, a döntésnek még súlyos következményei lesznek.

Juncker szerint kemény és rendkívül összetett tárgyalásokra kell készülnie a feleknek. "Minden egyes nap olyan újabb problémák merülnek fel, amikre korábban nem is gondoltunk" – hangsúlyozta.


Donald Trumppal kapcsolatban a bizottság elnöke arról beszélt, hogy rémülettel tölti el Európát a retorika, miszerint "Amerika az első".

A második világháború óta most először van hivatalban olyan elnök, aki azt a benyomást kelti, hogy nem érdeklik az európai ügyek

– fogalmazott.


Végezetül Juncker elmondta, hogy áprilisban Washingtonba látogat, azt azonban nem tudja egyelőre, hogy találkozni fog-e Trumppal. "Megpróbálják tető alá hozni a találkozót, de más prioritásai vannak. Mellesleg semmit nem ért Európából (...), Tuskkal (Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével) beszélt telefonon, és azt hitte, hogy én vagyok az" - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában