Ország-világ

2017.03.22. 14:45

Heroincsempészeket ítéltek halálra Vietnámban

A vietnámi bíróság 18 embert ítélt el, közülük kilencen kaptak halálbüntetést.

Egy vietnami bíróság kilenc embert halálra ítélt, másik kilencre pedig életfogytiglani szabadságvesztést szabott ki heroinkereskedelem és illegális fegyverbirtoklás miatt - jelentette szerdán a helyi média.


A tájékoztatás szerint az elítéltek Laoszból Vietnamba és Kínába csempészték a kábítószert. További öt vádlottat 18 hónaptól 20 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtottak.


Az elítéltek mindegyike annak a fegyveres drogbandának a tagja, amelyet még tavalyelőtt számoltak fel a vietnami hatóságok. A csoport ügyében kedden hirdetett ítéletet a délkelet-ázsiai ország északi részén található Hoa Binh tartomány népi bírósága.

Tran Duc Duy a bíróság előtt

Tran Duc Duy a bíróság előtt

A bűnözői hálózat tevékenységét 2015 januárjában leplezték le. A rendőrség az említett tartományban őrizetbe vett egy revolverrel rendelkező, 33 éves férfit, Tran Duc Duyt, miután az általa vezetett teherautóban 94 csomag - nagyjából 33 kilogramm - heroint talált. A nyomozás szálai ezután elvezettek a többi 22 gyanúsítotthoz is. A szóban forgó drogbanda 2012 és 2015 között majdnem fél tonna heroint csempészett Laoszból Vietnamba és Kínába összesen 683 ezer dollár (csaknem 200 millió forint) értékben. A csoport tagjai ellen katonai fegyverek birtoklása miatt is vádat emeltek.


Vietnamban rendszeresen szabnak ki halálbüntetést. A helyi törvények értelmében a legszigorúbb büntetési tétel jár például 600 grammnál több heroin vagy 2,5 kilogrammot meghaladó mennyiségű metamfetamin birtoklása vagy csempészete miatt.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában