Ország-világ

2017.03.08. 09:03

Hawaii támadta meg az USA beutazás átmeneti szigorításáról szóló rendeletét

Hawaii egy washingtoni ügyvédi irodát bízott meg az ügy képviseletével. Mexikó is aggodalmának adott hangot a családok szétválasztása miatt.

Elsőként Hawaii amerikai szövetségi állam támadta meg Donald Trump új elnöki rendeletét a beutazás átmeneti szigorításáról.


Hawaii egyik szövetségi bíróságán helyi idő szerint kedden este nyújtották be a keresetet, amely formailag az első elnöki rendelet ellen már benyújtott kereset megújítása.


Hawaii állam a keresetet változatlanul a hawaii imám, Ismail Elshikh által vezetett Muszlim Szövetség mint felperes nevében nyújtotta be. Elshikh imám azzal a kifogással él, hogy az új elnöki rendelet felfüggeszti új vízumok kiadását hat országból érkezők, köztük szíriaiak számára, s az imám anyósa és családtagjai szíriaiak, jelenleg is Szíriában élnek, tehát nem kaphatnak most vízumot családlátogatáshoz sem.


A keresetet sem Hawaii, sem pedig a washingtoni igazságügyi minisztérium egyelőre nem kommentálta. A kontinentális Amerikától viszonylag messze eső, több szigetből álló Hawaii egy washingtoni ügyvédi irodát bízott meg az ügy képviseletével, és a keresetben megfogalmazottak szerint március 15-re szeretne meghallgatást az ügyben.


A szigorítás másik eleme a családok szétválasztása, ami miatt Mexikó fejezte ki aggodalmát.

Mexikót nagyon aggasztja Washington azon terve, hogy az országba Mexikó területéről érkező illegális bevándorló nőket és gyerekeket szétválasztják, így akarván elrettenteni őket attól, hogy megkíséreljék az illegális határátlépést - közölte kedden az ország külügyminisztere.


Luis Videgaray - miután tárgyalt a témáról parlamenti képviselőkkel - bejelentette, hogy a tervvel szembeni fenntartásukról tájékoztatta John Kelly amerikai belbiztonsági minisztert. Az intézkedés "jóvátehetetlen kárt" okozna sok családnak - tette hozzá.


Kelly hétfőn egy tévéinterjúban megerősítette azokat a sajtóhíreket, miszerint a bevándorlási hatóságok a jövőben szétválasztanák az országba illegálisan belépő családokat. Mint kifejtette: a nők és a gyerekek szétválasztásával az a cél, hogy elrettentsék a veszélyes útra vállalkozókat. Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a gyermekekről az egészségügyi és emberi erőforrások minisztériuma fog gondoskodni.

Nagy a gyakorlatunk a kísérő nélküli kiskorúakkal

- fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy a gyermekekkel emberségesen bánnak majd, csakúgy mint a szüleikkel.

A szülők őrizetbe kerülnek, s ott várhatják meg kitoloncolásukat vagy a bevándorlási engedélyt. Kelly nem részletezte, hogy a szülők letartóztatása után a gyermekek hová kerülnek, csak annyit mondott: kevésbé "szigorú" szállásra viszik őket, s vagy egy államilag kijelölt gondnok, vagy egy Amerikában élő rokonuk gondjaira bízzák őket.


A jelenlegi gyakorlat szerint a kitoloncolásukat vitató, vagy menekültstátust kérő illegális bevándorlókat az adatok felvétele után általában gyorsan kiengedik az őrizetből, és mindaddig az Egyesült Államokban maradhatnak, amíg az ügyük meg nem oldódik.


Clarissa Martinez, a latin-amerikaiak legnagyobb egyesült államokbeli jogvédő szervezetének, a NCLR-nek az alelnöke azt mondta egy keddi sajtóértekezletén, hogy az intézkedésnek nem volna értelme, mert ily módon az illegális bevándorlók fogva tartása nagyon sokba kerülne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában