Ország-világ

2017.03.02. 08:00

Darvasi László tárcája - Kihívások

 

A lélek marad, az talán olyan, mint tízezer éve, a test meg lassan változik. Egyre magasabbak vagyunk. Például. Egyre tovább húzzuk. Például. Kevesebb a szőrünk. Például. Különben a lelken még gondolkozunk, mert az nem lehet, hogy bár minden változik körülöttünk, és minden erőteljesen, radikálisan és gyorsan lesz más, miközben nekünk az újdonságok bábeli kaotikájában kell nap mint nap talpon maradni, szóval, hogy egy efféle helyzetben nyilván a lélekkel is lesz valami. Tehát. Nagyon fontos emberi esemény a veszekedés. Annak is az a fajtája, ami férfi és nő között történik, veszekedés lehet a harmadik miatt, veszekedés történik a figyelmetlenség, az önzés, a túl hosszú idejű telefonálás, a mértéktelen költekezés, a fürdés, fogmosás elhanyagolása miatt. Veszekednek sportból, unalomból, tehetetlenségből. Veszekednek, hogy kibékülhessenek.


Ezek sok ezer éves történetek, és alapjaikban tényleg nem változtak. Hasonló okok, hasonló következmények. Hanem mi a napokban meghallottunk egy olyan mondatot, ami csodálatra méltó alkalmazkodást mutatott az új, főként virtuális perspektívák okozta tündéri zűrzavarban. Ki ne tudná, mi a Facebook. Jó, vannak olyanok, akik nem tudják, de őket nemsoká boszorkányság vádjával megkínozzák, és elégetik. Esetleg száműzik a hold sötétebb oldalára, oda, ahová éppen Kína készül leszállni. Már az is ingerültségre adhat okot, ha a párunk túl sokat facebookozik, görget fel  s alá, közben a vacsora elmaradhat, közben a gyerek elárvulhat, közben a családi élet elsorvadhat. Két kedves, szép nő beszélgetett az újévi társaságban. Erről a problematikáról. Erről a feszültséggócról, mi meg azt gondoltuk, hogy tiszta Közel-Kelet az egész. Minimum Gáza. Aleppó? Mert egyszer csak megvonja a vállát az egyikük, a barnább, a mandulaszemű, a mélyebb dekoltázsú és szélesebb csípőjű, és így szól: Ha megosztom, hát megosztom. Az én dolgom, nem? Én már nem sírom el magam, ha cseszegetni kezd, hogy miért osztottam meg. Köze? Én dolgom. És passzé. Hát nem? Azt osztok meg, amit akarok, hát nem?!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában