Ország-világ

2017.03.04. 08:00

Csábít a külföldi munka

Majd minden második magyar dolgozó szívesen dolgozna külföldön, és minden negyedik akár egy évnél tovább is kint maradna.

Hancz Gábor

Pontos számok nincsenek arról, hány magyar dolgozik külföldön, a becslések néhány százezertől 700 ezerig terjednek. Az viszont biztosnak látszik, hogy a kinti tömegnek lehet utánpótlása. A Paylab.com bér-összehasonlító portál 11 volt szocialista országban, csaknem 35 ezer résztvevővel készített kutatást, amelyet hazánkban a fizetesek.hu tett közzé nemrégiben. Eszerint a magyar munkavállalók 44 százaléka dolgozna szívesen külföldön, ami nagyjából a középmezőnyt jelenti.


A legtöbben a magasabb fizetések miatt váltanának, de sokan említették okként a karrierépítési lehetőségeket, új munkatapasztalatok szerzését vagy nyelvtudásuk fejlesztését is. A dolgozók leginkább azt értékelnék, ha magukkal vihetnék a családjukat, hiszen a családtól való elszakadás a legnagyobb akadály – ez főleg a 25–44 éves korosztályra érvényes. Fontos tényező az is, hogy minden ötödik munkavállaló elvárná, munkaadója segítse őt a váltás folyamatában, főként a szervezési és adminisztrációs ügyekben.

 


A felmérés szerint a 11 országban a külföldi munka iránt leginkább az informatika, az építőipar, az ingatlan, az adminisztráció, az ügyféltámogatás, a pénzügy, a bankügy, az egészségügy és a szociális ellátás területén dolgozók érdeklődnek. Érdekesség, leginkább a diplomások (54%) nyitottak, illetve azok, akik otthon is az átlagnál magasabb fizetéssel rendelkeznek: a mérnökök (53%), a középvezetők és menedzserek (54%), a felsővezetők (52%) lépnék át a határt legnagyobb arányban állás reményében.


Megkérdeztük olvasóinkat


Györkös Dominik

– Sarródi vagyok. Hozzánk közel van a határ, így sok ismerősöm dolgozik Ausztriában, édesanyámnak pedig Németországban volt állása. Ha úgy alakul, én is kimennék, elsősorban a pénz miatt. Szerintem ha magasabbak lennének a fizetések, sokan maradnának itthon vagy jönnének haza.

 

Györkös Dominik

Györkös Dominik

 

Róka Ádám

– Megfordult már a fejemben, hogy kint kellene dolgozni, de konkrét tervem még nincs. Mindenesetre olyan helyre mennék, ahol magyarok dolgoznak vagy amit ismerős ajánlott. Egyik családtagom dolgozott kint két-három évet. Sokkal többet keresett kevesebb munkával, viszont hátrány volt, hogy csak ritkán tudott hazajönni.

 

Róka Ádám

Róka Ádám

Az idősek is mennének


Még az 55 év feletti dolgozók 31%-a is külföldre menne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában