Ország-világ

2017.03.14. 21:17

Borzalom! 250 emberi koponyát találtak egy tömegsírban

Több mint 250 emberi koponyára bukkantak egy jeltelen tömegsírban a kelet-mexikói Veracruzban - jelentette kedden Jorge Winckler államügyész.

Az államügyész szerint drogkartellek évekkel korábban meggyilkolt áldozatai lehetnek a jeltelen tömegsírokban, amelyeket a Mexikói-öböl partján fekvő, Veracruz állam legnagyobb városának számító város külterületén fedeztek fel. "Oly sok éven át tüntették el a drogkartellek az embereket", miközben "a hatóságok tétlenek voltak" - mondta Winckler - az ellene folyó eljárások miatt jelenleg is szökésben lévő - Javier Duartének, Veracruz volt kormányzójának és elődeinek vezetésére utalva.


A Televisa mexikói tévécsatornának tett nyilatkozatában az államügyész nem tért ki arra, hogy ki és mikor bukkant a koponyákra. A térségben további áldozatok lehetnek eltemetve, mivel az ásatások egyelőre a sírhely egyharmadát tárták csak fel - mondta Winckler. Az államügyész szavai szerint "egész Veracruz egy hatalmas tömegsír".


A helyi hatóságok múlt heti bejelentése szerint legalább 242 holttestre bukkantak különböző tömegsírokban az elmúlt hat hónap alatt a Mexikó keleti részén fekvő, az ország egyik legveszélyesebb térségének számító Veracruz szövetségi államban az eltűnt rokonaikat kereső családok szervezetének tagjai. A Colectivo Solecito tagjai már évek óta kutatnak elhurcolt emberek után Mexikóban. Az eltűnésekért a bűnszervezeteket és az állami biztonsági szerveket teszik felelőssé. Veracruzban rendkívüli mértékű erőszakot szült a drogháború, amelyben az aktivisták szerint a rendőrök és a katonák gyakorlatilag teljes körű felhatalmazást kaptak a fegyverhasználatra.


Veracruzban több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért. Elsősorban a Los Zetas és a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció - CJNG) nevű drogkartellek vívnak véres harcokat. Ez utóbbi, amely 2010-ben alakult, az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban 64 áldozata holttestét földelte el.


Mexikó egész területén 2006 óta több mint 170 ezer gyilkosságot regisztráltak, és mintegy 28 ezer ember tűnt el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában