Ország-világ

2017.03.14. 11:44

Az ENSZ bírálta Melbourne-t a hajléktalanság tervezett büntethetővé tételéért

A hajléktalanság kriminalizálásának szándéka miatt bírálta a világ legélhetőbb városának tartott Melbourne-t Leilani Farha, az ENSZ lakhatási jogokért felelős különleges referense keddi közleményében.

Az Ausztrália délkeleti részén található nagyváros vezetőinek törvényjavaslata betiltaná az utcákon alvást, és büntetést szabna ki azokra, akik nyilvános helyeken őrizetlenül hagyják ingóságaikat. A melbourne-i tanács a hét folyamán dönt a javaslatról.


"A tervezet törvényerőre emelkedése esetén jogi alapot biztosítana az amúgy is a társadalom peremén álló csoporttal szembeni megkülönböztető sztereotípiáknak" - figyelmeztetett Farha.


"A hajléktalanság büntetése mélységesen aggasztó, és szembemegy a nemzetközi emberi jogokkal" - folytatta. "Már az is elég sajnálatos, hogy a városi tisztségviselők egyszerűen kisöprik az otthontalanokat az utcákról" - tette hozzá.


A múlt hónapban a városi önkormányzat felszámolta a nincstelenek egyik táborát a mintegy 4,5 millió lakosú Melbourne központjában. Aktivisták szerint több mint 33 ezren vannak az önkormányzati lakások várólistáján.


Az ENSZ-referens elmondta, hogy a hajléktalanság léte sérti az emberek lakhatáshoz való jogát, az otthontalanok hátrányos megkülönböztetése és kirekesztése pedig szigorúan tilos a vonatkozó nemzetközi jog szerint.


Az elmúlt hónapokban a hajléktalanság kérdése folyamatosan napirenden volt Melbourne-ben, miután 2015 óta 74 százalékkal nőtt az otthontalanok aránya Ausztrália második legnépesebb városában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában