Ország-világ

2017.03.06. 08:00

Az 1. és 2. évfolyamokon megszűnik a tartós tankönyv - Végre szabad lesz rajzolni a könyvbe

Zsenák-Kiss Szimóna

A következő tanévtől beleírhatnak a tankönyvekbe az elsős és másodikos kisdiákok, nem kell év végén leadniuk a könyvtárba. A szülők és tanítók többsége szerint így könnyebb lesz a tanulás, sokan az elmúlt években is inkább megvették a köteteket. A Kisalföld információi szerint a változás mellett marad az ingyenesség.


Az idei a negyedik tanév, amikor minden elsős kisdiák ingyen kapta a tankönyveit. A bevezetés után egy évvel már a másodikosokra is kiterjesztették ezt a kedvezményt, s felmenő rendszerben, minden évben a következő évfolyammal bővült a kör. Jelentős terhet vett át ezzel a kormányzat a családoktól, ám csak tartós használatra jár az ingyentankönyv, ami annyit tesz: év végén sértetlenül, üresen le kell adni őket, hogy a következő évfolyam használhassa. Vagyis nem lehet beleírni (a munkafüzetekre ez nem vonatkozik). Ez a jövő tanévtől megszűnik.

Ingyenes, de beleírni nem lehet – ezzel a korlátozással kap tankönyvet évek óta minden elsős, így a győri Radnóti-iskola kisdiákjai is. Fotó: Mészáros Mátyás


„Olvasást, szövegértést nem lehet úgy tanítani, hogy nem jelölhetnek a gyerekek a szövegben, nem húzhatnak alá semmit. Ráadásul az alsóbb évfolyamoknál még nehézkes a feladatok külön füzetbe való átvezetése is, hiszen írni még nem tudnak, így a feladatok többségében rajzolni, karikázni, színezni kell. A tartós tankönyvek ezt nem teszik lehetővé" – mondta egy elsős osztályfőnök. Az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola igazgatója, Csenger Lajosné is ezt a véleményt osztotta: „Sok az olyan feladat, amikor a táblázat hiányzó részeit kell kitölteni – ahhoz, hogy a megoldás otthon, a szülőnek is érthető legyen, hogy gyakorolni, ismételni tudjanak, az egész táblázatot át kellene másolni a füzetbe. De erre nincs idő! Ezért nálunk az a gyakorlat, hogy halványan, ceruzával beleírják a gyerekek a megoldásokat, és év végén aztán kiradírozzák. Sok szülő inkább most is megveszi a tankönyveket." Megjegyezte: „Vigyáznak a gyerekek a könyvekre, ezzel nincs gond. De más hazavinni egy könyvtári könyvet és egy sajátot, más tanulni belőle. Maga a tény, hogy az övé, hogy a megoldásaival, rajzaival együtt nézegetheti, sokat tesz hozzá a tanuláshoz."


A Radnóti-iskola másodikosa, Fias Levente szülei szerint nem jelent gondot a szabály, sőt, jónak tartják: „Felesleges lenne megvenni, utána úgysem tudunk vele mit csinálni. Mire pedig a kisebbik fiunk oda kerül, biztosan másból tanulnak majd."


Véleményükkel ők lehetnek kisebbségben, szülői és szakmai csoportok is ellenzik a korlátozást a bevezetés óta. Érveik nyitott fülekre találtak: az 1. és 2. évfolyamon a következő tanévben már nem lesz tartós tankönyv, megszüntetik. (A felsőbb évfolyamokon minden változatlan marad.) A családokat leginkább az érdekli, hogy az ingyenesség is megszűnik-e ezzel. Erről hivatalos tájékoztatást nem kaptunk, információink szerint azonban ingyen járhatnak továbbra is a könyvek, de visszaadni már nem kell azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában