Ország-világ

2017.03.13. 07:17

Áder János Magyarország köztársasági elnöke

Az Országgyűlés ma két jelölt közül választotta meg Magyarország köztársasági elnökét.

Lánczi Tamás: Majtényi nem kínált alternatívát

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint nem kínált alternatívát Majtényi László, a baloldali ellenzék által támogatott köztársaságielnök-jelölt, inkább a kritikára helyezte a hangsúlyt a parlamentben az elnökválasztás előtt elmondott beszédében.

Az elemző az M1 aktuális csatornán hétfő este azt mondta: a volt ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke nem vázolt fel víziót, ami egy "kihagyott ziccer volt".

Ahelyett, hogy a jövőről beszélt volna Majtényi, arról beszélt, hogyan lehetne visszatérni ahhoz a politikához, ahhoz a hatalomgyakorláshoz, amely 2010 előtt jellemezte Magyarországot - tette hozzá.

Szerinte Majtényi László azzal, hogy az új alaptörvényt kritizálta, egy "lejárt szavatosságú politikai terméket vett elő", mert ezen már a magyar társadalom túl van.

Az Országgyűlés hétfőn újabb öt évre Áder Jánost választotta köztársasági elnökké. A titkos szavazáson 170 képviselő vett részt, mindannyian érvényesen voksoltak. Áder János, a Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott. Majtényi Lászlóra 39-en szavaztak.

A lengyel államfő levélben gratulált Áder János újraválasztásához

Andrzej Duda lengyel elnök levélben gratulált Áder Jánosnak csütörtöki újraválasztásához, meggyőződését fejezve ki, hogy a hagyományos lengyel-magyar barátság tovább fog fejlődni.

"Nem titkolt örömmel fogadtam újraválasztásának hírét" - fogalmazott Andrzej Duda. Mint írta, bízik abban, hogy az eddigi szoros együttműködést a jövőben is sikeresen folytatják, mindkét nemzet és ország javára.

Arról biztosította a magyar államfőt, hogy Lengyelország "változatlanul fontos partnere" Magyarországnak a közös tervek megvalósításában.

Meggyőződésének adott hangot, hogy "a hagyományos lengyel-magyar barátság gyümölcsöző továbbfejlesztése" továbbra is folytatódni fog a kétoldalú kapcsolatok, a nemzetközi és regionális szervezetek, illetve kezdeményezések különféle fórumain.

A lengyel és a magyar államfő legközelebb március 24-én és 25-én találkozik egymással a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalskiban, a 11. lengyel-magyar barátság napja alkalmából.

Telefonon gratulált Áder Jánosnak a szlovák államfő

Telefonon gratulált Áder János köztársasági elnöknek újraválasztása alkalmából Andrej Kiska szlovák államfő hétfőn - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

A szlovák államfő a telefonbeszélgetés során jókívánságait tolmácsolta Áder Jánosnak, s örömét fejezte ki, hogy folytatódni fog a két ország, valamint a két államfő közötti eddig tapasztalt baráti, jószomszédi párbeszéd.

"Készen állok arra, hogy Önnel együtt tovább támogassuk a szlovák-magyar kapcsolatok fejlődését, s ilyen módon is hozzájáruljunk a régió és egész Európa biztonságának, stabilitásának és prosperitásának növekedéséhez. Sok sikert kívánok az Ön előtt álló jelentős feladatok teljesítéséhez!" - idézte a szlovák hírügynökség Andrej Kiska szavait.

Majtényi: sikertörténet volt az utóbbi két és fél hónap

Sikertörténetnek nevezte a jelölése óta eltelt két és fél hónapot a civilek és baloldali ellenzéki pártok által támogatott, de az államfőválasztáson Áder Jánossal szemben alulmaradó Majtényi László.

A volt ombudsman közölte, március 15-én még részt vesz egy demonstráción, de nincsenek politikai ambíciói.

A parlamenti szavazást követő sajtótájékoztatóján Majtényi László elmondta, az eredmény kihirdetését követően gratulált Áder Jánosnak, akinek "az elsőnél sokkal sikeresebb" második ciklust kíván.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnöke, miután köszönetet mondott az őt támogatóknak, egy rendkívüli sikertörténetről beszélt. Amikor elkezdték, "egy lyukas kétfillérest" nem adott volna azért, hogy köztársaságielnök-jelöltté válik - indokolt. Hozzátette, hogy a rendszerváltozás óta nem volt példa olyan összefogásra az "alkotmányhű" pártok között, mint most, amikor őt támogatva felsorakoztak.

f

Kérdésre válaszolva azt mondta, az őt jelölő pártok közötti további együttműködés nem az ő személyén múlik, és nem hiszi, hogy annak ő feltétlenül központi szereplője lenne. Meggyőződésének adott hangot, hogy az őt támogató politikusok "valószínűleg hideg fejjel kiszámolták", hogy ennek az együttműködésnek milyen politikai vagy társadalmi haszna lehet és a jövőben feltehetően hasonló megfontolások alapján hoznak majd döntéseket.

Egy másik, a jövőjére vonatkozó kérdésre azt felelte, a vállalása március 15-ig szól, amikor részt vesz egy demonstráción. Azt követően pedig vissza szeretne térni korábbi életéhez, ugyanis nincsenek "politikai karriervágyai".

Székely Sándor, a Majtényi Lászlót támogató Szolidaritás elnöke is sikernek értékelte, hogy a parlamenti szavazáson ellenjelöltet tudtak állítani. Egyúttal bejelentette, hogy március 15-én délután demonstrációt tartanak, amelyik az Operánál kezdődik, majd onnan a résztvevők átsétálnak az Alkotmány utcába.

Áder János a köztársasági elnök!

A Fidesz-KDNP jelöltje 131 szavazatot kapott a titkos voksoláson. A baloldali ellenzék által támogatott Majtényi László volt ombudsmanra 39-en szavaztak.

Áder Jánost a második fordulóban választotta ismét államfővé a parlament, miután az első kör - kétharmados támogatás híján - eredménytelen volt. A második szavazáson már csak az számított, ki kap több voksot.


„Egy alkalmas jelölt nem hagyja szó nélkül, hogy kopaszok gátoljanak meg egy állampolgárt, amikor népszavazást kezdeményezne. Nem hagyja, hogy a kormányfő titkos szerződéssel szolgáltassa ki az országon az orosz félnek. Fellép a jogalkotási korrupció ellen.
Ezért Majtényi Lászlót ajánlja az MSZP. Az ő négypontos programjával azonosodni tudnak a szocialisták. Fontos a demokrácia, az alkotmány, a törvény uralma, a hatalom transzparenciája, és a szegénység elleni küzdelem. Fel kell rúgni azt a társadalomfilozófiáját, amelyet önök vallanak, hogy akinek van, annak adnak, és négymillió ember kezét elengedik. "

Fidesz: a baloldal szégyene Majtényi jelölése

A baloldali pártok szégyene, hogy egy olyan köztársaságielnök-jelöltet állítottak, aki nyilvánvalóan idegen hatalmi érdekeket szolgál - jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.

Hidvéghi Balázs közölte: Magyarországon ugyan mindenki elmondhatja a véleményét, ám ha azt külföldi, idegen hatalmi érdekek, egy tőzsdespekuláns, Soros György érdekei irányítják, akkor legalább vallják be.

Látható, hogy Majtényit Soros mozgatja, vagyis akkor inkább a bábszínházba kellene jelentkeznie egy pozícióért és nem a köztársasági elnöki posztra - fogalmazott a kommunikációs igazgató.

Úgy vélekedett: Majtényi László össze-vissza hazudozik. Egyrészt a Sorostól kapott támogatás mértékéről, másrészt azt állítja, hogy nem is ismeri Sorost, miközben közösen hoztak létre egy intézetet. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet Soros Györggyel azért hozták létre, hogy befolyásolják a magyar közgondolkodást és politikai legitimáció nélkül megváltoztassák Magyarországot - mondta Hidvéghi Balázs.

Megkezdődött az ülés

Lezsák Sándor néhány képviselő előtt megnyitotta az ülést, a napirend előtti felszólalásokkal - írja az Index.

Ezután jön az államfőválasztás fél tízkor.
A napirend előtt Volner János szólalt fel először a jobbikos képviselő rövid kitérőt tett a személyét ért támadásokra a kormánysajtó részéről, majd rátért a korrupciós ügyekre, amelyeket a legfőbb ügyészség, az állami számvevőszék nem nagyon üldöz. "Mi 2018 után elszámoltatásra készülünk, de nem úgy, ahogyan az MSZP és a Fidesz tette."

Reggel 8 órától napirend előtti felszólalások hangzanak el, majd - némi szünet beiktatásával, 9.30-tól - megkezdődik az államfőválasztás folyamata. Felszólal 15-15 perces időtartamban a két jelölt, a képviselők ezt követően titkos szavazáson adhatják le szavazatukat.

Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást szerez. Eredménytelenség esetén második szavazást tartanak, amelynek végén az a jelölt válik államfővé öt évre, aki - a voksok számától függetlenül - a legtöbb szavazatot kapta.

Az ülésnap a kérdésekkel és az azonnali kérdések és válaszok órájával zárul.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában