Ország-világ

2017.02.21. 11:50

Rákot okozhatnak a hamisított növényvédő szerek

A fogyasztók egészségét a terményekben megtalálható szermaradékok is veszélyeztethetik, amit súlyosbít, hogy a hamis növényvédő szereknél nem ismertek az ellenszerek.

A hamisított növényvédő szereknek súlyos egészségkárosító hatásuk lehet az emberi szervezetre, olyan veszélyes és toxikus szennyezéseket, ellenőrizetlen melléktermékeket is tartalmazhatnak, amelyek rákkeltő vagy ivarsejt-károsító hatásúak - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) kedden az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) legfrissebb jelentése alapján.


A közleményben kiemelik: évente mintegy 1,3 milliárd euró közvetlen bevételkiesést okoz az Európai Unióban a hamisított növényvédő szerek forgalmazása, ami a belső piaci forgalom csaknem 14 százalékát jelenti. Magyarországon a hamis növényvédő szerek évi 7 milliárd forint kiesést okoznak, ami a teljes forgalom csaknem 17 százalékát és az unióban regisztrált hamis szerek 1,7 százalékát jelenti.


Németh Mónika, a HENT titkára a közleményben elmondta: a betakarított termény ismeretlen szermaradékokat, bomlástermékeket tartalmazhat, amelyek veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét, szennyezik a talajt és az ivóvizet. Hozzátette: a helyzetet súlyosbítja, hogy mérgezés esetén a hamis növényvédő szereknél nem ismertek az ellenszerek.


A tanulmány egy két évvel ezelőtti magyar vonatkozású bűnesetről is említést tesz: a hamburgi hatóságok által lefoglalt konténerben több mint 5 tonna, tiametoxamként feltüntetett hamis szert foglaltak le 590 ezer euró értékben. A Sanghajban feladott szállítmány célállomása Magyarország volt és csak a német hatóságoknak köszönhetően nem érte el a hazai piacot. Az eredeti tiametoxam egyébként egy rovarölő szer, amely többek között a tetvek, növényevő darazsak, termeszek és leveleket fogyasztó lárvák ellen nyújt védelmet.

 

A különböző növényvédő és gombaölő szerek, rovarirtók hamisítása régóta a szervezett bűnözés része, ezért ha nem akarunk további egészségkárosító hatásokkal és anyagi károkkal szembesülni, akkor az Európai Unió és a tagállamok határozott és egységes fellépése mellett arra is szükség lesz, hogy a felvásárlók hozzáállása jelentősen megváltozzon

– tette hozzá Németh Mónika. Hangsúlyozta: a hamisított termékek használata során előforduló károkért a hamis szerek forgalmazói és a nem kellően körültekintő felhasználók egyaránt felelőssé tehetőek.  

 


Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának jelentése számba vette a növényvédő szerek hamisításának kormányzati bevételeket csökkentő hatását is. A tagországok államkasszájába 77 millió euróval kevesebb személyi jövedelemadó és 26 millió euróval kevesebb társasági adóbevétel folyt be, az alacsonyabb foglalkoztatás miatt kieső társadalombiztosítási járulékkiesés összege pedig 135 millió eurót tesz ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában