Ország-világ

2017.02.06. 08:00

Csornányi ember ment át Ausztriába dolgozni tavaly

Jó ideje évente csaknem tíz százalékkal emelkedik az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, már nyolcvanezer fölé ért. A növekedés gyorsaságát tekintve viszont az első helyről hátrébb szorultunk az osztrákoknál dolgozó külföldiek közt.

Rimányi Zita

Hetvenezer magyar dolgozott az osztrákoknál 2015-ben átlagosan, tavaly év végén pedig ez a szám nyolcvanezer fölé emelkedett. Ha érzékeltetni akarjuk a növekedés nagyságrendjét, akkor azt mondhatjuk, hogy ez olyan, mintha egy év alatt Csorna összes lakosa vagy az Audi összes munkavállalója kezdett volna Ausztriába átjárni, mert ott vállalt állást. 


A magyar vevők által is kedvelt parndorfi bevásárlóközpontban nyugodtan megszólíthatjuk az eladókat magyarul, kicsi az esélye, hogy nem az anyanyelvünkön válaszolnak. Már olyan bolt is van itt, amelyben a főnök és a beosztottak is Magyarországról ingáznak vagy szlovákiai magyarok. Az ausztriai éttermekben, hotelekben is sok a honfitársunk, az építkezéseken, a földeken több brigád tagjai magyarul beszélnek egymással, és ápolók, sofőrök is az osztrákokhoz mentek. Sok fiatal mérnök, informatikus rögtön a fővárosba, Bécsbe.

A magyar vevők által is kedvelt parndorfi bevásárlóközpontban nyugodtan megszólíthatjuk az eladókat magyarul. Fotó: Kisalföld-archívum

A magyar vevők által is kedvelt parndorfi bevásárlóközpontban nyugodtan megszólíthatjuk az eladókat magyarul. Fotó: Kisalföld-archívum

Több ország munkavállalóit vonzzák Ausztriába az ágazatonként kialkudott minimálbérek révén magas fizetések, a magyarországihoz képest még mindig háromszoros-ötszörös kereseti lehetőségek. Emellett a szabadság és a karácsonyi pénz évente plusz kéthavi bért jelent. S sokan vannak, akik az elszámolható költségek, az adókedvezmények, a családi juttatások miatt döntöttek az ausztriai munka mellett. Ezek évente több ezer eurós, mintegy egymillió forintos pénzvisszatérítést is jelenthetnek. Ezért is mutatják azt az osztrák szociális minisztérium adatai, hogy az országban dolgozó németek száma is egyenletes ütemben nő, és évente tíz százaléknál nagyobb arányban emelkedik a romániaiaké, a horvátoké, a szlovéneké, az oroszoké, a szerbiaiaké és a montenegróiaké. Erre számítani is lehetett az eddigi tendenciákból. A menekültáradat következtében nagy százalékban emelkedett a dolgozó szírek, afgánok, irakiak száma, de így is csak pár ezren vannak. 


A magyaroknak 2011. május 1-je óta nem kell munkavállalási engedélyt beszerezniük, az osztrák munkaerőpiaci korlátozást ekkor oldották fel. Előtte csak kicsit több mint 26 ezren voltunk az ausztriai munkaerőpiacon, de 2013-ban már beelőztük az addig második helyen álló törököket. Öt éve nagyobb kiugrások nélküli növekedés jellemző e téren. S nem mutatkoznak a tendencia megváltozásának jelei, már az ország tőlünk legtávolabbi ré-

szeiben is sok magyar dolgozik.


Meg kell jegyezni, hogy táblázatunk számai a hivatalos adatokat, azaz csak a legálisan dolgozókat mutatják. Biztosan vannak, akiket feketén foglalkoztatnak. Viszont az is igaz, hogy a magyarok közül egyre kevesebben mennek ebbe bele, ugyanis nem éri meg. Épp a korábban említett költségtérítések, a családi juttatások miatt, azoktól ugyanis elesnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában