Ország-világ

2017.02.15. 20:40

Az olasz belügyminiszter a menedékkérők EU-ba történő áthelyezését sürgeti

Minniti "elégtelennek" nevezte a menedékkérők áthelyezésének eddigi ütemét Olaszországból más EU-tagállamokba.

Az Európai Unió (EU) külső határainak védelmét, valamint a menedékkérőknek Olaszországból az EU-tagállamokba történő áthelyezését szorgalmazta [namelink name="Marco Minniti"] olasz belügyminiszter szerdán a migrációról tartott parlamenti beszámolójában.


Az olasz belügyi tárca vezetője a római parlament Schengen-bizottsága előtt hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet a Szíriában és Irakban elszenvedett vereségek miatt katonailag ugyan meggyengült, de ettől kiszámíthatatlanabbá is vált, és újabb terrorista-támadásokkal válaszolhatna Európa-szerte idegen harcosok bevetésével.


Marco Minniti a tunéziai Anis Amri, a decemberi berlini kamionos merénylet elkövetőjének példáját hozta fel, akit Milánó utcáin lőttek le a rendőrök. Az olasz belügyminiszter kijelentette, Európában

„a személyek és áruk szabad mozgása érdekében komoly és szigorú politikára van szükség a külső határok ellenőrzésének megerősítéséhez".

Marco Minniti emlékeztetett, hogy Európa külső határának számítanak az olasz tengerek is, amelyeken európai parti határőrség létrehozását szorgalmazta.


Hangsúlyozta, hogy a dél-olaszországi partokra érkező migránsok kilencven százaléka Líbiából kel útra, de egyetlen líbiai sincsen közöttük. Megjegyezte, hogy Olaszországnak nincs felhatalmazása, hogy egységeivel a líbiai vizeken lépjen fel. Hozzátette: a migráció jelenségének kezeléséhez alapvető az afrikai országok fejlődésének segítése.


Az olasz belügyminiszter "elégtelennek" nevezte a menedékkérők áthelyezésének eddigi ütemét Olaszországból más EU-tagállamokba. Elmondta, hogy 2015 őszén Róma és Brüsszel mintegy negyvenezer menedékkérő relokációjában állapodott meg két év alatt, de ezekből mostanáig csak 3200-an tudtak elindulni Olaszországból. Marco Minniti hangsúlyozta, hogy az áthelyezések kötelezőek az EU-tagállamok számára.


Kiemelte, hogy a római kormány legújabb rendelkezései értelmében szigorítják a menedékkérelmek elbírálását és felgyorsítják az illegális bevándorlók hazaszállítását Olaszországból. Utóbbihoz minden olasz tartományban egy-egy kiutasító központot állítanak fel, de ezeknek még helyet kell találni - ismerte el az olasz belügyminiszter.


Az olasz belügyminisztérium adatai szerint az év elejétől már több mint kilencezer migráns érkezett Itáliába, ez 55 százalékkal több mint a tavalyi év ugyanezen időszakában. Az EU határvédelmi ügynökségének (Frontex) szerdán közzétett jelentése szerint nem lesz idén változás a líbiai partokról Európába érkező bevándorlók számában. Tavaly Olaszországba a mindenkori legtöbb, 181 ezer bevándorló érkezett.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában