Ország-világ

2017.01.20. 08:00

Vetéseket gyérít a fagy

Zimankó - A gyümölcsfa, a szőlő jobban bírja, a kártevőket ritkítják a tartós mínuszok.

Hancz Gábor

Január első felének időjárása nemcsak az elmúlt években megszokottnál, hanem a sokévi átlagnál is jócskán hidegebb volt, mintegy három-négy fokkal. Kiss Mártontól, a sopron-kurucdombi meteorológiai állomás vezetőjétől megtudtuk, hogy a térségben idén eddig négy-hat reggelen süllyedt –10 fok alá a hőmérséklet, emellett tíz olyan nap akadt, amikor folyamatosan fagyott úgy, hogy az alpokaljai városban egy hétig, keletebbre, például a megyeszékhelyen csupán egy napig borította hó a tájat.


A gabonafélék ellenállóbbak


Szalay Győző, a Kunszigeti Zöld Mező Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke szerint éppen ez a baj, a hó ugyanis megvédi a keményebb fagyoktól az őszi vetéseket. "A tavaszi megindulásnál derül majd ki, keletkeztek-e károk a hideg miatt, de nem lennénk meglepődve, ha igen. A gabonafélék viszonylag ellenállóbbak az ilyen időnek, a repce már kevésbé, illetve az egyes fajták között is akadnak eltérések. Vannak, amelyeket fagytűrőbbre nemesítettek" – mondta a szakember. Szerinte ugyanakkor előny, hogy a talaj felső húsz-huszonöt centiméteres rétege átfagyott, ami fertőtlenítéssel ér fel.

 

A fagy hatására a gabonavetések elvesztették zöld színüket. Felvételünkön Szalay Győző, a kunszigeti szövetkezet elnöke. Fotó: Bertleff András

A fagy hatására a gabonavetések elvesztették zöld színüket. Felvételünkön Szalay Győző, a kunszigeti szövetkezet elnöke. Fotó: Bertleff András


A gyümölcsfák és a szőlő jobban bírják a zimankót. Hangyál Balázs, a Pannonhalmi borvidék egyik borásza kérdésünkre kifejtette: az őszi jó idő sokáig kitartott, így abban bíznak, hogy a tőkék megfelelő állapotban várták a telet. "A mínusz tizenöt fok persze a szőlőnek sem használ, de nagyobb baj akkor lenne, ha tartósan lennének ekkora fagyok. Nemrégiben néztük a rügyeket, és még nem láttuk, hogy károsodtak volna. Ez egyébként inkább az új telepítéseknél fordulhat elő, amelyeknél a fás rész aránya kisebb" – hangsúlyozta.


Kevesebb kullancs várható


"Az esetenként farkasordító hidegek növényvédelmi szempontból viszont kedvezőek" – ezt már dr. Bakcsa Flóriántól, a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának docensétől tudtuk meg. Az oktató kifejtette, hogy a telelőre vonult rovarok gyengébb kondíciójú egyedei elpusztulnak a tartós, kemény fagyban.


"Egyes fajok nem őshonosak ezen az égövön, hanem délebbről származnak. Nekik nagyobb gondot okozhat az »igazi tél« elviselése" – jegyezte meg, példaként a kukoricabogarat vagy a kertészeti kultúrákat pusztító gyapottok-bagolylepke idehaza áttelelő egyedeit említve. A kutató hozzátette azt is: várható, hogy a kullancsok tavaszi induló létszáma is kevesebb lesz a megszokottnál, hiszen szintén nehezebben telelnek át a mínuszokban.

Egyelőre marad a zimankó


A következő egy hétben marad az eseménytelen, az átlagosnál jóval hidegebb idő – tájékoztatta a Kisalföldet Fehér Balázs meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: a Kisalföld térségében reggelente –10 fok közelében, esetleg kicsivel alatta marad a hőmérséklet, napközben pedig egyre inkább nem fagypont körül, hanem alacsonyabban alakulnak a maximumok, ahogy erősödik a ködhajlam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában