Ország-világ

2017.01.22. 08:33

Veronai busztragédia - Megérkezett a harmadik súlyos sérült is a Honvédkórházba

A reggeli órákban derül ki, hogy mikor indulhatnak haza az első diákok, a könnyebb sérültek és kísérőik Veronából, a súlyos sérültek egyelőre Veronában maradnak, a következő napokban dől el, hogy őket mikor szállíthatják Magyarországra - mondta el Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítója az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

 • Az Index egyik olvasója szerint, az egyik budapesti gimnázium sítáborának csoportja utazott a buszon. Erik állítása szerint a húga is a buszon ült, de ő a túlélők között van.

 •  

 • Az olasz média által idézett mentőszolgálat szerint több tucat sérültet kellett kórházba szállítani, miután a busz oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt.

 •  

 •  A lap cikke szerint egy hegyvidéki üdülőhelyen járt a turistacsoport. A buszon körülbelül negyvenen lehettek, főleg fiúk. Az olasz lap szerint a mentősök hatalmas tragédiáról beszélnek.

 •  

 • Ez az utóbbi 17 év legsúlyosabb, külföldön történt magyar buszbalesete.
 •  

  21:27

  Megérkezett a harmadik súlyos sérült is a Honvédkórházba

  Mentőautóval a budapesti Honvédkórházba szállították vasárnap este a veronai buszkatasztrófa harmadik súlyos sérültjét - tudósított a helyszínről az M1 aktuális csatorna.

  Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatójának tájékoztatása szerint a harmadik sérült egy 30 év körüli férfi, akinél csonttörést, szalagsérülést és kisfokú égési sérülést állapítottak meg, de állapota stabil. Az igazgató elmondta, a sérült további kezeléséről a vasárnapi esti vizsgálatok után döntenek.

  Az M1 meg nem erősített információk alapján azt közölte, a 18 órakor repülővel, majd helikopterrel kórházba érkezett első két sérült egy 50-60 év körüli pár. A Honvédkórház vezetője velük kapcsolatban megerősítette, hogy másod- és harmadfokú égéseket szenvedtek, esetükben a következő napokban dől el, hogy gyógyulásukhoz szükség lesz-e műtétekre.

  A várhatóan hétfőn délelőtt, ugyancsak légi úton érkező negyedik sérült egy férfi, aki koponyasérülést szenvedett - hangzott el az M1 műsorában.

  A hivatalos adatok szerint a franciaországi sítúráról visszatérő, nagyrészt a budapesti Szinyei Merse Pál diákjait szállító busz péntek éjjel szenvedett balesetet Verona mellett. A szerencsétlenségének 16 halálos áldozata van. A négy súlyos sérült mellett két utast válságos állapotban kezelnek veronai kórházakban, akik egyelőre nem szállíthatók, a baleset könnyebb sérültjei viszont már elhagyhatták Olaszországot.

  Az áldozatok és a válságos állapotban lévő utasok azonosítása napokat vehet igénybe az olasz hatóságok tájékoztatása szerint.

  19:36

  Megszólalt a Honvédkórház igazgatója: ilyen sérülései vannak a súlyos sérrülteknek

  Másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett vasárnap délután a budapesti Honvédkórházba a pénteki veronai buszkatasztrófa két súlyos sérültje - közölte Tamás Róbert, az intézmény orvos igazgatója vasárnap este tartott sajtótájékoztatóján.

  A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ igazgatója elmondta, információk szerint vasárnap délután fél hét előtt a baleset harmadik, Budapestre mentőautóval érkező súlyos sérültje is átlépte a határt és várhatóan este 8 óra körül az intézményükbe érkezik.

  A kórházba érkezett első két sérült, 50-60 év közötti férfi és nő állapota stabil - közölte Tamás Róbert megjegyezve, hogy a testi és főleg lelki sérüléseik kezelése hosszú ideig tarthat.

  18:07

  Megérkezett az első két súlyos sérült Budapestre

  Az M1 tudósítójának tájékoztatása szerint a két súlyos sérültet a ferihegyi repülőtérről szállították a Honvédkórházhoz a helikopterek, míg a baleset harmadik súlyos sérültje mentőautóval érkezik Veronából, várhatóan az esti órákban.

  A csatorna közlése alapján a baleset negyedik mozgatható súlyos sérültje a korábbi tájékoztatással ellentétben mégsem mentőautóval, hanem szintén légi úton érkezik majd, várhatóan a hétfő délelőtti órákban.

  Tamás Róbert orvos igazgató az olaszországi buszbaleset sérültjeinek fogadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budapesti Honvédkórházhoz 2017. január 22-én. Mentohelikopterrel érkezett meg délután

  Tamás Róbert orvos igazgató az olaszországi buszbaleset sérültjeinek fogadása kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budapesti Honvédkórházhoz 2017. január 22-én. 

  16:21

  Hosszú pszichológiai utókezelés vár a túlélőkre 

  A programvezető elmondta, egyesületük két kiképzett pszichológusa szinte minden gyerekkel fel tudta venni a kapcsolat Verona melletti ideiglenes szállásukon, egy másik munkatársuk pedig már budapesti iskolájukban, a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban is megkezdte a segítségnyújtást.

  Adányi László megjegyezte, a gyerekek nem szívesen beszéltek a katasztrófáról, amelynek idején nagy részük ébren sem volt.

  A Katolikus Karitász az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében számolt be arról, hogy szervezetük még szombaton felajánlotta segítségét a milánói konzulátuson keresztül és készenlétbe helyezte a katasztrófa helyzetekre, balesetekre specializálódott pszichológus csapatát, lelkészeit, valamint személyszállító járműveit. Kiemelték, a helyszíni segítségnyújtásukra ugyan már nem volt szükség, de a szakembereikkel bekapcsolódnak majd a hosszú távú pszichológiai és lelki segítségnyújtásba.

  Major Eszter, az M1 Olaszországban tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy a túlélőknek, illetve az elhunytak hozzátartozóinak a gimnázium és a katasztrófavédelem pszichológusai is segítettek.

  Tóth Gábor, a Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója szintén az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta, a diákok és a tantestület is nagyon nehéz időszak elé néz, amiben jelenleg 17 pszichológus segíti őket.

  13:31

  A busztársaság vezetőjét is megrázta a baleset

  Czakó Tibort szombaton hajnalban, fél kettő körül egyik ismerőse hívta fel telefonon, így értesült a tragédiáról. A körülményekről és a részletekről azonban csak a hírekből tudott tájékozódni - mondta a megtört, még mindig a sokk hatása alatt álló férfi. 

  Az ügyvezető megerősítette, hogy két - a Pizolit Kft. alkalmazásában álló - magyar sofőr indult útnak a sítáborba. A két gépkocsivezető egy hete, megérkezésükkor "be is jelentkezett" hozzá telefonon - fogalmazott.

  Elmondták, hogy rendben kiértek a francia hegyvidéki üdülőhelyre, jól járhatóak az utak, és "minden rendben volt a csoporttal, velük is és a busszal is" - elevenítette fel. A két sofőrrel azóta nem beszélt, a baleset után nem tudta őket elérni, és azóta sem tud róluk semmit.

  13:26

  Elcsukló hangon köszönte meg az olasz hatóságok munkáját az egyik túlélő gyermekéért érkező édesapa. A férfit a veronai Hotel Ibis előtt valósággal lerohanták a külföldi és magyar újságírók, akiknek angolul tolmácsolta a hatóságoknak címzett köszönetét. Majd magyarul hozzátette:

  - Mi szerencsések vagyunk!

  Megrázó volt látni a rendőrségi kihallgatásokról a szállásukra visszaérkező gyerekeket a kamerák kereszttüzébe: némelyek könnyeikkel küszködtek, s hogy megőrizhessék inkognitójukat, széthajtott újságpapírral takarták el arcukat, ahogy kiszálltak a kocsiból.

  13:22

  A Honvéd Kórház fogadja a Budapestre érkező sérülteket 

  A budapesti Honvéd Kórház fogadja a péntek éjjeli veronai buszbaleset négy súlyos sérültjét, akik még vasárnap visszaérkezhetnek Magyarországra - jelentette be Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

  Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette, hogy a négy súlyos sérült közül kettőt légi úton, kettőt mentőautóval hoznak haza.

  A tárcavezető megerősítette, vasárnap estére a két válságos állapotban lévő sérült kivételével a baleset valamennyi túlélője megérkezhet Budapestre.

  Balog Zoltán közölte továbbá, körlevélben kérték valamennyi iskola igazgatóját, hogy hétfőn az első tanítási órában tegyék lehetővé a diákoknak, hogy beszélhessenek érzéseikről a tragédiával összefüggésben.

  A miniszter hangsúlyozta továbbá, a konkrét sítábor szervezésének körülményei mellett azt is megvizsgálják, hogy szükséges-e jogszabályi változtatás az iskolán kívüli programok biztonságának növelése érdekében.

  12:48

  Sokkos állapotban a veronai busztragédia túlélői

  Fegyelmezetten, de láthatóan megtörten viselték a hatósági procedúrát a péntek éjszakai veronai busztragédia túlélői - a Bors ahhoz a hotelhez érkezett, ahová a Szinyei Merse Pál Gimnázium hamarosan hazainduló, a balesetet szerencsésen túlélő könnyebb sérült tanulóit hozták. A Hotel Ibis előtt jelenleg is hat rendőrautó tartózkodik.

  A Bors helyszíni tapasztalatai alapján a legtöbb gyermek nehezen tud még több mint húsz órával a baleset után is megszólalni, láthatóan sokkos állapotban vannak. Fáradtak, szótlanok. A segítségükre érkező tolmács igyekszik tartani bennük a lelket.

  12:17

  Két sérült kivételével mindenki elindult Magyarország felé

  A két válságos állapotban lévő sérült kivételével a pénteki veronai busztragédia minden túlélője elindult Magyarország felé vasárnap délben - közölte az M1 aktuális csatorna saját értesüléseire hivatkozva.    

  A könnyű sérültek mellett az eddig veronai kórházakban ápolt négy súlyos sérült is útnak indulhat Budapest felé.

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napközben tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a balesett érintettjeinek egy kisebb csoportja már szombaton elindult, miután erre már engedélyt kaptak a hatóságoktól.

  11:22

  Virágokkal és mécsesekkel emlékeznek a buszbaleset áldozataira Magyarország főkonzulátusánál helyi lakosok Ungváron

  Virágokat helyeznek el és mécseseket gyújtanak vasárnap reggel óta Magyarország főkonzultusának épülete előtt a veronai buszbaleset áldozataira emlékező helyi lakosok Ungváron.

  A kárpátaljai megyeszékhely lakói a magyar külképviselet épületéhez vitt virágokkal és mécsesek gyújtásával fejezik ki együttérzésüket és részvétüket a tragikus buszbalesetben elhunyt budapesti diákok szüleinek és hozzátartozóinak. 

  11:14

  Nem sokkal vasárnap 10 óra után három magyar rendőrtiszt érkezett Veronába, ahhoz a hotelhez, ahol a baleset könnyű sérültjei közül még tartózkodnak. Itt találkoznak a veronai rendőrség munkatársaival. A Bors helyszínen lévő munkatársa úgy tudja, maguk is megtekintik az A4-es autópályán lévő busz kiégett roncsát, segítenek a helyszínelésben.

  10:45

  Másodperceken múlt az életük

  - Nemrég beszéltem a testvéremmel, ő szerencsésen túlélte a balesetet, de nincs túl jól. A nadrágja kiszakadt, a pólója tiszta vér és tele van karcolásokkal. De a lelki megrázkódtatás sokkal rosszabb, elvesztette a kedvenc tanárát. Amikor megkérdeztem, hogy mi történt pontosan annyit mondott, hogy ő aludt és arra ébredt, hogy begurult a székek közé. Koromsötét volt a buszon és nem kapott levegőt. Ezek után már nem emlékszik semmire, csak, hogy kiugrott az ablakon, a barátnője pedig utána. Körülbelül öt másodperc múlva már fel is robbant a busz. Tényleg másodperceken múlt a testvérem élete. Még fel sem fogtuk igazán, hogy mi történt. A szüleink természetesen azonnal elindultak hozzá - meséli a hozzátartozó.

  10:37

  Vígh György, a Szinnyei Merse Gimnázium tornatanára és felesége Erika 30 éves fiúkkal Balázzsal, és 18 éves lányukkal, Laurával utaztak a buszon, mikor a baleset történt - tudta meg az EuroNews.

  György és felesége nem sajnálták saját életüket is kockára tenni, hogy segítsenek a már lángokban álló buszban rekedt diákoknak, ezért mindketten visszatértek oda. A sokkos állapotban lévő, mozdulni is képtelen fiúkat a tornatanár és párja önfeláldozása mentette meg. Saját gyermekeiket azonban már nem tudták kihozni az égő járműből, írja a corriera della sera online változata..

  A 18 éves Laura, aki barátjával utazott a buszon, Erika elmondása szerint az ütközés pillanatában aludt. Anya és lánya nem egymás mellett utaztak, mert Laura a barátja mellett ült, ám ahogy a becsapódás megtörtént, anyja azonnal a keresésére indult. Az ütközés hatására Laura az ülések alá szorult és nem bírt kimászni onnan, szó szerint csapdába esett. Erika megpróbálta kihúzni, de tőlük alig öt méterre tűz ütött ki, és a következő másodpercben már késő volt.

  Az asszony azt mondja, bűnösnek érzi magát a történtek miatt. "Nem tudok megbocsátani magamnak, amiért nem tudtam megmenteni a lányomat" - mondta az újság tudósítójának. B a hatóságok szerint elképzelhető, hogy a lány a sebesültek között van, Erika azt mondja, ő már nem áltatja magát azzal, hogy még visztonláthatja. "Tudom, hogy meghalt" - mondta.

  De lehetséges, hogy Balázs, még ha súlyos sérülésekkel is, de életben maradt. Erika és György mindketten súlyos égési sérüléseket szenvedtek - a férfi az arcán, hátán és combján sérült meg, olyannyira, hogy jelenleg még az ágyból sem bír felkelni.

  Ez az oka annak, hogy nem tudják megtenni azt az alig húsz-harminc métert, ami elválasztja őket az intenzív osztálytól, ahol a baleset egyik súlyos sebesültjét, egy kómában lévő férfit ápolnak. 

  10:35

  Szijjártó: az áldozatok azonosítása még napokig tarthat

  Egyelőre nem tudták azonosítani a pénteki veronai buszbaleset 16 halottját és a két válságos állapotban lévő sérültet sem - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap sajtótájékoztatón.

  A válságos állapotban lévő sérülteket még nem tudták azonosítani, egyikük testfelülete több mint 60 százalékán harmadfokú égési sérülést szenvedett, a másik sérülten pedig komoly koponyaműtétet hajtottak végre. Hozzáfűzte: a másik négy súlyos sérült az olasz orvosok döntése alapján akár már vasárnap hazaszállítható közúti vagy légi úton, erre az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) készen áll. 

  A külügyminiszter elmondta azt is, hogy a helyszínre érkezett szülők és az áldozatok egy részétől már vettek DNS-mintát az olasz hatóságok, tájékoztatásuk szerint még napokat vehet igénybe az azonosítás.

  A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az olasz rendőrség mindenkit meghallgatott, akit akart és tudott, délelőttre várják az ügyészség és a rendőrség döntését, hogy az érintettek elindulhatnak-e haza, így akár már ma hazaérkezhetnek. Egy kisebb csoport viszont már szombaton elindult, ők erre már engedélyt kaptak a hatóságoktól - közölte.

  Szijjártó Péter kitért rá: több ország vezetője kifejezte az együttérzését, a szlovák külügyminiszter pedig felajánlotta, hogy szükség esetén rendelkezésre bocsátja a szlovák kormány repülőgépét. A magyar külügyminiszter megköszönve a felajánlást jelezte, hogy az OMSZ felkészült a sérültek hazaszállítására.

  A tárcavezető kérdésre elmondta: az olasz hatóságok egyelőre nem osztottak meg információkat a baleset okairól, ugyanakkor szakértők kiküldését kérték, és most közösen vizsgálódnak.

  Szijjártó Pétert azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy sajtóértesülések szerint az áldozatok között van a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub egy U15-ös utánpótlás-játékosa is. A külügyminiszter azt mondta: beszélt a családdal.

  9:17

  Egy olasz híroldal szerint gond lehetett annak a magyar diákokat szállító busznak a kerekével, amelyik szombatra virradó éjjel súlyos balesetet szenvedett Verona közelében. A L'Arena írja, hogy egy kamionos állítólag már 30 kilométerrel a baleset előtt észrevette, hogy valami nincs rendben a kerékkel. A Corriere Della Sera szerint azonban a szlovén sofőr egy fekete járművet látott, míg a magyar busz fehér volt.

  8:34

  Győrfi: biztosított a négy súlyos sérült hazatérése is 

  Felkészült a pénteki olaszországi buszbaleset négy súlyos sérültjének hazaszállítására az Országos Mentőszolgálat, őket az orvosi és hatósági engedélyek után mentőrepülővel, illetve mentőautóval akár már vasárnap hazaszállíthatják - mondta el Győrfi Pál Veronából az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

  Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője beszámolt arról, hogy vasárnap hajnali 3 órakor fejezték be azt a munkát, amelyet a helyszínen Csató Gábor a mentőszolgálat főigazgatója irányított, és amelynek eredményeként összeállt a baleset túlélőiről valamennyi elérhető információt tartalmazó lista. Nehéz volt összeállítani az utaslistát, hiszen a 16 áldozat azonosítása még folyamatban van, a könnyű sérülteket vagy sértetlen utasokat pedig több helyen szállásolták el - mondta.

  7:35

  Az olasz rendőrök szerint az olaszországi busztragédia egyik fiatal áldozata több diáktársának életét megmenthette önfeláldozásával - olvasható az Indexen.

  A veronai közúti rendőrség egyik vezetője azt mondta a Corriere della Sera című olasz lapnak, hogy az elhunytak között volt egy hős diák is, akinek a holttestét a busz ablaka mellett, kezében a piros ablaktörő kalapáccsal találták meg. A rendőrök ebből arra következtetnek, hogy a diák utolsó leheletéig próbált utat törni, hogy a többiek ki tudjanak menekülni az égő buszból. 

  Korábban egy másik hősről is beszámoltak az olasz lapok: a csoportot kísérő egyik testnevelő tanár több diákot mentett meg azzal, hogy visszament az égő, füstölő buszba, és segítette kimenekülni őket. Ő túlélte a balesetet, de súlyos égési sérülésekkel szállították kórházba.

  7:33

  Egy siófoki diák és dunakeszi focista fiú is a buszbaleset áldozatai között

  Egy siófoki diák és édesanyja is életét vesztette a pénteki veronai buszbalesetben - tudta meg a Somogy TV, ezt megerősítette nekik Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója - tudta meg a BorsOnline.

  Az igazgató arról is beszélt, hogy diákjaiknak minden segítséget megadnak, hogy fel tudják dolgozni társuk elvesztését. Ehhez a siófoki kórháztól pszichológusok is érkeznek a helyszínre.

  A Siófok Hírek arról írt Facebook-oldalán, a gyerek mellett ott voltak a buszon szülei is, édesanyja szintén elhunyt, nevelőapja viszont túlélte a balesetet. Lapunk egyik olvasója szerint az anya a siófoki posta munkatársa.

  Az iskolában hétfőn megemlékezést tartanak.

  Az elhunytak között van a dunakeszi futsalcsapat ifjú játékosa is. Ezt a klub közölte Facebook-oldalán. A focista emlékére szombaton este fél kilenckor tartottak megemlékezést a Radnóti Miklós Gimnáziumban.

  7:27

  A reggeli órákban derül ki, hogy mikor indulhatnak haza az első diákok, a könnyebb sérültek és kísérőik Veronából, a súlyos sérültek egyelőre Veronában maradnak, a következő napokban dől el, hogy őket mikor szállíthatják Magyarországra - mondta el Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítója az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

  Az előző napon este történt buszbaleset helyszíne az A4-es autópályán az észak-olaszországi Veronánál.

  Az előző napon este történt buszbaleset helyszíne az A4-es autópályán az észak-olaszországi Veronánál.

  A tudósító beszámolt arról is, hogy a Corriere della Sera, a legnagyobb  olasz napilap interjút közölt az egyik, súlyos égési sérüléseket szenvedő magyarral, aki elmondta, hogy az autóbusz Milánó térségében megállt egy rövid pihenőre, talán ekkor váltották egymást a sofőrök, de erről egyelőre nincs pontos információ. A férfi elmondta azt is, hogy a háromsávos autópálya jól ki volt világítva, és nem volt nagy a forgalom, a busz utasai közül néhányan aludtak, többségük azonban fenn volt, a baleset hirtelen történt, a tűz a busz elejében ütött ki. 

  Sárközy Júlia megerősítette, hogy az autóbusz roncsát szombaton elszállították, azt a hatóságok még többször átvizsgálják. Hozzátette, szombaton azért maradt el a rendőrségi sajtótájékoztató, mert az ügyészség úgy ítélte meg, hogy nincs elég információ a baleset okairól.

  Továbbra sem tudni, hogy mi okozta a balesetet, a hatóságok lefoglalták az autósztráda videokameráját, és szemtanúkat hallgatnak meg. Köztük egy szlovák kamionsofőrt, aki szerint a buszból füst szivárgott. 

  Veronát és egész Olaszországot megrázta a baleset, nagyon sokan ajánlották fel segítségüket. A tavalyi, spanyolországi buszbalesetben meghalt olasz diákok szülei részvétüket fejezték ki a magyar áldozatok hozzátartozóinak - tette hozzá a tudósító.

  Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán.

  Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán.

  Major Eszter az M1 helyszínen lévő tudósítója beszámolt arról, hogy délutántól késő estig, éjfélig hallgatták ki a veronai szállodában lévő gyerekeket. A meghallgatásokat követően adhatják ki az olasz hatóságok az engedélyt hazatérésükhöz. Major Eszter is megerősítette, hogy nagyon sok felajánlás érkezett, ruhákat, cipőt, élelmiszert vittek a gyerekeknek, volt, aki a tolmácsolásban segített, a taxisok pedig a hozzátartozók szállítását ajánlották fel.

  Gyászol a dunakeszi Kinizsi Futsal klub is, amelynek egyik utánpótlás tagja is az áldozatok között van. A fiatal sportoló 2011. óta, alakulása óta tagja volt a klubnak.

  Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

  7:23

  Győrfi Pál a helyszínről telefonon az MTI-nek elmondta, hogy a buszbaleset sérültjeiért indult magyar mentőcsoport két csapatra oszlott, az egyik a kórházban kezeltek állapotát méri fel, a másik a könnyebben megsérült, szállodában lévő magyarokét.

  Az előző napon este történt buszbaleset súlyos sérültjeit ellátó veronai Borgo Trento kórház - galéria

  Kiemelte: meggyőződtek róla, hogy a legmagasabb szintű ellátást kapják a sérültek, akiket jellemzően égési sérülések, törések, belső vérzés miatt kell ellátni. 

  Sárközy Júlia, az MTI helyszíni tudósítója az M1 csatornán elmondta: a Borgo Trento kórházban öt, a Borgo Roma nevűben egy súlyos sérültet ápolnak, ők mindannyian felnőttek. A könnyebb sérülteket, főleg gyerekeket már kiengedték a Borgo Trentóból, ők csatlakoztak a szállodában a baleset többi túlélőjéhez. A kórházigazgató tájékoztatása alapján hozzátette, az intézményben ápoltak közül ketten az intenzív osztályon, az idegsebészeten vannak, "őket még nem sikerült azonosítani". Egy férfi és egy nő súlyos égési sérüléseket szerzett, egy embert pedig csuklótörés miatt vittek be.

  Szállásukra kísérik a balesetet szenvedett diákokat - galéria

  A Borgo Roma kórházban ápolják azt a tanárt, aki segített a diákoknak kijutni a buszból, neki súlyos agyrázkódása és könyöksérülése van. Őt az olasz sajtóban hősként ünneplik.

  Palkovics László oktatási államtitkár este a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt elmondta: egyrészt azon dolgoznak, hogy a bizonytalanságban lévő szülők minél előbb információhoz jussanak, másrészt, hogy a diákok fel tudják dolgozni a történteket. Ezért az iskolában már szombaton is pszichológusok, pszichiáterek segítettek, ez vasárnap és a jövő héten is így lesz.

  A diákok folyamatosan érkeztek megemlékezni a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium épületéhez. Sokan gyertyákat, mécseseket gyújtottak, virágokat vittek a bejárathoz. A diákok az áldozatokra emlékezve 16-os számot formáltak mécsesekből és fekete léggömböket is vittek.

  Az olasz hatóságok kérésére három tagú magyar rendőrszakértői csoport utazott Olaszországba, a baleset helyszínére. A rendőrségi szakemberek az olasz hatóságok munkáját fogják segíteni. 

  Várhatóan este érkezik meg a katasztrófavédelem pszichológusokból álló, négytagú krízisintervenciós csoportja Veronába. A pszichológusok a tizenhat halálos áldozatot követelő buszbaleset túlélőinek és a diákok hozzátartozóinak nyújtanak segítséget a tragédia feldolgozásában.

  Erdő Péter bíboros arra kéri az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papjait, hogy a vasárnapi szentmiséken emlékezzenek meg az áldozatokról. 

  Együttérzést, részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Tarlós István főpolgármester. Kondoleált továbbá a Honvédelmi Minisztérium, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), a Fidelitas, valamint a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is.

  Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indít a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára. 

  Péntek éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.

  Gyászolnak a Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt - Galéria

  Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére a kormány a buszbalesetben elhunyt áldozatok emlékére január 23-át nemzeti gyásznappá nyilvánította.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában