Ország-világ

2017.01.19. 13:53

Szalonna lehetett Ötzi utolsó vacsorája

Alpesi kőszáli kecske szalonnája volt a világhírű gleccsermúmia utolsó tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna.

Alpesi kőszáli  kecske szalonnája volt Ötzi, a világhírű gleccsermúmia utolsó  tápláléka, mielőtt az Ötz-völgyi-Alpok jegén megfagyott volna -  közölte Albert Zink múmiaszakértő egy bécsi kongresszuson.     

   

A szakember a bolzanói Európai Akadémia (EURAC) szintén  múmiákat és a jégembert kutató intézetének tudósaival közösen  elemezte az 5300 éve élt újkőkori ember gyomrában talált hús  nanoszerkezetét, majd összehasonlították más húsfélékkel.   

   

Megállapították, hogy az elfogyasztott hús nyers volt, és  alpesi kőszáli kecskétől származott.   

   

Valószínű, hogy az őskori férfi a mai szalonnához hasonló  szárított húst evett, nem volt ugyanis működő vadászfegyvere, csak  egy íj, amely nem volt még használatra kész állapotban.   

   

Az őskori férfi valószínűleg szárított húst vitt magával, a  nyers hús gyorsan megromlott volna - magyarázta Zink.   

   

A gyomorban talált zsír elemzésével azt is kiderítették, hogy  nem sajtból vagy más tejtermékből származott, ahogy több kutató is  gyanította, hanem húsból.   

   

Két német hegymászó, Erika és Helmut Simon 1991. szeptember  19-én fedezte fel az 5300 éves újkőkori holttestet az  Ötz-völgyi-Alpokban, 3210 méteres magasságban. Nevét a megtalálás  helyről kapta, övé a legrégibb, teljes épségben fennmaradt emberi  holttest.

Címkék#tudomány
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában