Ország-világ

2017.01.03. 19:41

Párttársait bírálta Trump

A megválasztott amerikai elnök kérdőre vonta a republikánusokat, amiért gyengíteni akarják a kormány független etikai hatóságának hatalmát.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök bírálta kedden a republikánusokat, amiért gyengíteni akarják a kormány független etikai hatóságának (Office of Congressional Ethics, OCE) hatalmát.

A január 20-án hivatalba lépő politikus a Twitter közösségi oldalon kérdőre vonta párttársait, amiért az etikai hatóság gyengítését helyezik előtérbe, miközben - mint fogalmazott - jelenleg annyi más sokkal fontosabb ügy van, köztük az adóreform vagy az egészségügy.

A republikánus képviselők helyi idő szerint hétfő este zárt ajtók mögött döntöttek arról, hogy korlátozzák az OCE hatalmát. A tervezett változások értelmében az eddig pártok felett álló hatóság a republikánus többségű képviselőház etikai bizottságának ellenőrzése alá kerülne. Ez egyúttal azt is jelentené, hogy kollégáik viselkedéséről maguk a képviselők mondanák ki a döntő szót.

A kérdésről kedden szavaz a képviselőház.

A honatyák viselkedése felett őrködő OCE-t még 2008-ban hozták létre abból a célból, hogy korrupció gyanúja esetén vizsgálódjon a képviselők ellen. A hatóság létrehozását korrupciós botrányok előzték meg, amelyek következményeként a kongresszus három képviselője is börtönben végezte. Többen azonban azt vetették a testület szemére, hogy túlzottan beleártja magát a képviselők munkájába.

A republikánusok döntése mindenesetre megbotránkoztatta a demokraták táborát.

"Az etika szemmelláthatóan az első áldozata az új republikánus kongresszusnak" - magyarázta Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi frakcióvezetője.

A változásokat szorgalmazó Bob Goodlatte republikánus képviselő azonban leszögezte, hogy a testület munkáját nem fogja akadályozni a kezdeményezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában