Ország-világ

2017.01.13. 19:34

Lőfegyvereket ajándékozott politikusoknak az ukrán belügyminiszter

Nemcsak katonai és rendőrségi vezetőket, hanem parlamenti képviselőket, kormányzati tisztségviselőket is.

Lőfegyverekkel ajándékozott meg több száz személyt, köztük nemcsak katonai és rendőrségi vezetőket, hanem parlamenti képviselőket, kormányzati tisztségviselőket és ügyészeket Arszen Avakov ukrán belügyminiszter 2014-2015-ben - hozta nyilvánosságra pénteken több ukrán hírportál.

A sajtó egy 400 nevet tartalmazó listához jutott hozzá. A kiszivárgott dokumentum alapján állítólag 97 képviselő kapott a tárcát ma is vezető minisztertől ajándékba lőfegyvert. A 2014 február 24-én kinevezett miniszter az első fegyvert - egy Fort 17-05 típusú pisztolyt az év március 27-én adományozta a szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt egyik honatyájának. Egy nappal később kapott ajándékba a tárcavezetőtől egy Glock 19-es pisztolyt Szerhij Pasinszkij, aki akkor az elnöki hivatal ideiglenes vezetői tisztét töltötte be.

Pasinszkij épp a napokban került reflektorfénybe. Szilveszter éjjelén ugyanis közúti közlekedés közben vitába keveredett egy másik autóvezetővel. Szóváltás közben a kormánypárti parlamenti képviselő előrántotta az ominózus ajándékpisztolyt, és lábon lőtte a férfit. A hatóságok még vizsgálják a történteket, hogy kiderüljön, önvédelemből lőtt-e a honatya, miként állítja.

Mások között Volodimir Hrojszman kormányfő - korábbi miniszterelnök-helyettes - is kapott a belügyminisztertől lőfegyvert ajándékba, a dokumentum alapján egy Fort 17-05-öst. Ugyancsak kapott pisztolyt Sztepan Kubiv, a jegybank akkori elnöke, aki most első miniszterelnök-helyettesi pozíciót tölt be, továbbá két jelenlegi kormánytag, Osztap Szemerak környezetvédelmi és Pavlo Petrenko igazságügy-miniszter, valamint a kijevi Majdan-tüntetők önvédelmi egységeinek főparancsnoka, Andij Parubij, jelenlegi házelnök.

A dokumentum szerint a legtöbb fegyvert egyetlen nap alatt 2014. március 27-én "osztotta szét" a belügyminiszter. A másik "nagy fegyverajándékozási hullám" 2014 októberben volt, akkor a tárcavezető összesen 48-at osztott ki egy hónap alatt.

Avakov azonban nemcsak pisztolyokat, de automata gépkarabélyokat is adományozott politikusoknak. Ilyet kapott Horjszman, elődje Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök és a ár említett Szerhij Pasinszkij parlamenti képviselői is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában