Ország-világ

2017.01.02. 20:28

Fico ellenzi a népszavazásokat az EU-ban

A szlovák kormányfő szerint a belügyekről szóló népszavazások veszélyeztetik az EU-t és az eurót.

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn felszólította az Európai Unió tagállamainak vezetőit, hogy hagyjanak fel belügyekről szóló népszavazások szorgalmazásával, mert azok veszélyeztetik az EU-t és az eurót.

A Reuters brit hírügynökség emlékeztet: tavaly júniusban Nagy-Britanniában népszavazás döntött arról, hogy az ország kilépjen az EU-ból, decemberben pedig Olaszországban is népszavazás utasította el az alkotmány reformjának tervét. Mindezen túl Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban és más tagállamokban bevándorlást ellenző pártok népszavazást követelnek arról, hogy az Európai Unió tagja maradjon-e hazájuk, vagy arról, hogy kilépjenek-e az euroövezetből.

"Arra kérem az EU vezetőit, hogy hagyjanak fel a brit és olasz népszavazásokhoz hasonló kalandorsággal (...) a belügyeket illetően" - mondta sajtótájékoztatón a szlovák miniszterelnök, akinek hazája 2016 második felében az EU soros elnöke volt.

"Nagy-Britannia nem tagja az eurozónának, Olaszország viszont igen, és nagy hatása van a bankszektorra, az euróra. Mit teszünk, ha (...) Olaszország lakossága népszavazáson úgy dönt, nem akarja tovább az eurót?" - vetette fel Robert Fico.

Szlovákiában a Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt aláírásgyűjtésbe kezdett egy petíciójához, amely népszavazásra szólít fel annak eldöntéséről, hogy Szlovákia tagja maradjon-e az EU-nak és a NATO-nak. A Reuters megjegyzi, hogy a kezdeményezés nagy valószínűséggel nem lesz sikeres. 350 ezer aláírónak kellene támogatnia, és még ha összejön is ennyi aláírás, a szavazásra jogosultak legalább 50 százalékának kellene részt venszlovák nemzetui párt nie a referendumon ahhoz, hogy az érvényes lehessen.

2003-ban Szlovákia lakosságának 52 százaléka vett részt azon a népszavazáson, amely arról volt hivatott dönteni, hogy az ország csatlakozzon-e az EU-hoz. A szavazók több mint 90 százaléka igennel voksolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában