Ország-világ

2017.01.18. 09:13

Fagyosak a reggeli járatok

Ha tél van, hideg a busz, ha nyár van, meleg. Valaki szerint ez a természetes. De vajon tényleg oda kell-e fagyni az üléshez? - Az utasoknak van erről véleményük, elég volt feltennünk a kérdést.

Laczó Balázs

„Kint hideg van, alig várjuk, hogy felszálljunk, de hazáig vacogunk." „Bent hidegebb van, mint kint." „Ha nincs fűtés a buszon, mit engednek ki?" – zsörtölődtek az utasok a kisalfold.hu portálon feltett kérdésre, s tovább színezték mindezt a Győrben Hallottam Facebook-csoport hozzászólásai. Hideget és meleget – főleg hideget – kapott a buszközlekedés, a győriek közül a legtöbb panasz a győrszentiváni járatokra, a 11-esre és a 14-esre érkezett.


Persze nem mindig ugyanaz a busz megy az adott szám alatt, sokat nyom viszont a latban, hogy mennyire sűrű egy járat, hányszor nyílik az ajtó. De akármilyen becsapós is a számtalan körülmény, a lényeg az, amit végül az utas érez. Egy hölgyet idézünk: „Debrecenből költöztem ide, de ott a buszokon fűtenek. Tragédia, hogy milyen hideg van itt a győrieken."

Bakos Viktort edzetté tette a városi biciklizés, de azért a hideg buszon ő is fázik.  Fotó: Mészáros Mátyás

 

„Tökéletes" jelzővel illették viszont a tényői–sokorópátkai járatokat.

Krisztina szerint a szentiváni járatokon „20–30 perc alatt szétfagy az ember". Beatrixnak a 30-asról leszállva „nem mozognak a lábai", János pedig úgy érzi: a 31A, a 30A 4.50-es járatain a kinti faggyal vetekszik a hőmérséklet. Mária a 14-est és a 38-ast gondolja teljesen fűtetlennek, akárcsak Fruzsina, Anna és Anett, aki szerint reggel a 14-es busz „ablaka belülről volt jeges". Szintén az egyik legforgalmasabb az egyetemet a belvárossal és a lakótelepekkel összekötő 11-es, le is vették róla a keresztvizet. „Legtöbbször meg lehet fagyni", „jégverem", „jégcsapként szálltam le", „odafagyunk a műbőr üléshez".


A győri helyi járatok közül sok hideg jutott még a 20-as, a 28-as kora reggeli járat, a 22-es, az  5.20-kor induló 15/A-s, a 22/Y-os, a 21/B-s, a 6-os és a 7-es busznak.


Barátibb szavakat főként a helyközi járatok kaptak, amik könnyebben tartják a klímát hosszú úton, bár még ebben a körben is érkezett panasz Tétre és vonzáskörzetére, a pannonhalmi és a veszprémi buszra.


Viszont „tökéletes" jelzővel illették a tényői–sokorópátkai járatokat, kellemesnek vélték a klímát Sopronnémeti és Csorna, Sopron és Újkér, Győr és Csorna között, de még Győrön belül is árnyalta a képet néhány vélemény. Szabó Sándorné például  10 órakor a Virágpiacról indult a 17-esen, s szerinte kellemes meleg volt. Dicsérték a 14/B-t, a 19-est, a 8-ast és 8/B-t, a 12-est és 15-öst, a 32-est és 34-est.

 

Minél többen használnak egy járatot, annál hidegebb lesz, de azért a buszok állapota is magyarázat.

Fotó: Mészáros Mátyás


Bakos Viktor az egyetemre szokott buszozni, a Honvéd ligeti megállóban szállt fel éppen, amikor megszólítottuk

– A 11-es, a 9-es és a 19-es járatokkal megyek, nem állítom, hogy meleg van, de az ember kabátban utazik. Csak ezekben a kemény mínuszokban buszozom, nulla fok fölött a GyőrBike-kal biciklizem a városban. Nem zavar a hideg.

Krisztina szerint a szentiváni járatokon „20–30 perc alatt szétfagy az ember".

Az illetékes ÉNYKK kommunikációs osztálya szerint a gyakori utascsere és az ajtók sűrű nyitása miatt az utastér hőmérsékletét a helyi buszokon „nem lehet olyan szinten tartani, mint a helyközi/regionális/országos közlekedésben. Panaszok folyamatosan érkeznek a hideg időre tekintettel, melyek elsősorban az idősödő, egyrétegű üveggel ellátott, kisebb fűtőkapacitású autóbuszokat érintik. Folyamatosan törekszünk az utasok kényelmét és komfortérzetét befolyásoló műszaki és technikai paraméterek – úgymint  fűtés vagy  légkondicionálás – megfelelő szinten tartására, azonban ezt az autóbuszok műszaki adottságai is befolyásolják."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában