Ország-világ

2017.01.30. 14:42

A szíriai ellenzék előkészíti saját alkotmánytervezetét

A szíriai ellenzék elkészíti saját alkotmánytervezetét, amely kidolgozásakor minden hasznos észrevételt figyelembe fog venni, és az alaptörvény végleges változata a szíriai nép érdekeit fogja szolgálni - közölte Kadri Dzsamil, a szíriai ellenzék úgynevezett "moszkvai csoportjának" szóvivője, akit orosz hírügynökségek idéztek.

Az ellenzéki szóvivő hozzátette, hogy a leendő szíriai alkotmány elkészítése során meríteni fognak a jelenlegi szíriai alaptörvényből, és átveszik más - orosz, amerikai, egyiptomi és iráni - alkotmányok hasznos elemeit. Véleménye szerint az ellenzék kötelessége megismerni más országok alkotmányait és tapasztalatait, de más alkotmányok közül egyiket sem lehet teljesen beépíteni a készülő szíriai alkotmányba.


A szíriai ellenzék a múlt héten kézhez vette az orosz szakértők által készített szíriai alkotmánytervezetet, amely szerint Szíria megőrzi egységes nemzetállamiságát, ugyanakkor a kurdok autonómiát kapnak. A tervezet hét évben határozza meg a szíriai elnök mandátumát, az elnököt azonban nem lehet újraválasztani. A damaszkuszi vezetés elutasította a 85 pontból álló orosz alkotmánytervezet egyes rendelkezéseit. Lapértesülés szerint Damaszkusz azt akarja elérni, hogy a jelenlegi államfő a 2021-ben esedékes elnökválasztásokon is indulhasson.


Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Moszkva senkire nem akarja ráerőltetni a tervezetét, mindössze olyan javaslatokról van szó, amelyek élénkíteni hivatottak a genfi béketárgyalásokon folytatott párbeszédet. Hozzáfűzte: a dokumentum magába foglalja a szíriai rezsim és ellenzéke elmúlt években született javaslatait.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában